După „lovitura de palat” instrumentată la Cotroceni și pusă în practică la Victoria, s-a instalat Guvernul Provizoriu. Acesta va funcționa până la 15 Noiembrie, cu doar o săptămână înainte de primul tur al prezidențialelor. Atunci, pe 15, premierul Boc va trebui să se prezinte în fața Parlamentului cu propunerile pentru noii titulari ai portofoliilor vacantate prin remaniere sau demisie de către social-democrați. Aceșstea vor fi (sau nu?) validate de un Parlament în care, cel puțin teoretic, PDL nu are majoritatea necesară. Practic, o poate obține până atunci prin racolarea a vreo 20 de parlamentari de la PSD și PNL, nemulțumiți sau dornici de avantaje mai palpabile. Până atunci, însă, țara va fi guvernată de un cabinet pe jumătate provizoriu, în care mai toți miniștri portocalii (cu excepția lui Paleologu) vor avea o normă în plus la un alt minister decât la cel la care sunt titulari.
Nu este prima dată când un partid se retrage de la guvernare. Au făcut-o, mai întâi, conservatorii, din dorința de a-și...moraliza imaginea într-un răgaz de timp confortabil. Au făcut-o, împinși de la spate, chiar democrații, atunci când Blaga a refuzat să semneze decretul de organizare a referendumului. Atunci Tăriceanu nu s-a mai încurcat cu provizorate, ci a mers direct la Parlament cu noii titulari, a căror validare a primit-o grație susținerii tacite a social-democraților. Liberalii stăteau și mai prost decât Boc la capitolul susținere parlamentară: doar vreo 18 la sută. Au beneficiat însă de frontul unit anti-Băsescu pe care le-au foarmat celelalte partide.
Ce se va întâmpla pe 15 Noiembrie vom vedea pe 15 Noiembrie. Important este ceea ce se întâmplă acum. Ce vor face miniștrii interimari? În primul rând vor căuta să scape de „greaua moștenire” (de cadre) a pesediștilor: îi vor mătura pe secretarii de stat numiți de PSD care nu s-au grăbit să-și dea ei înșiși demisia. Vor pune în loc oameni de-ai lor. Nu se vor aventura – probabil – în profunzimea organigramei, din rațiuni de prudență electorală: n-are nici un rost să-și facă prea mulți dușmani care să voteze împotrivă. Vor avea însă grijă ca pe funcțiile însărcinate cu „recoltarea” contribuțiilor pentru campanie a celor interesați în buna colaborare cu ministerele să se afle oameni de încredere. În rest, nu se vor complica: vor semna actele strict necesare funcționării în regim de avarie a ministerelor respective. În acest răstimp premierul va lucra din greu la selectarea propunerilor pentru viitorii titulari. Cele mai „grele” portofolii rămân cele de protecție socială, confruntate cu valul de proteste anunțat de sindicate. Succesorii lui Bazac, Andronescu și Sârbu vor avea serios de furcă, dar nici celorlalți nu le va fi ușor. Cu excepția situației în care Guvernul BOC 2 nu va avea zile prea multe...