Mai jemanfișist ca oricând, președintele de onoare, dar și fondator, al PSD, declară ritos: „Dacă n-aveți nevoie de mine, eu pot să plec!” Ion Iliescu este nemulțumit, pe bună dreptate, că nici măcar n-a fost consultat în legătură cu decizia de depunere a moțiunii de cenzură. Nu este, dealtfel, prima dată când Mircea Geoană îl ignoră sau îl ocolește. De data aceasta bănuim și de ce nu l-a consultat: știa care este poziția sa, poziție expusă fără echivoc cu câteva ocazii.
Avertismentul lui Iliescu n-ar trebui luat de Geoană&Comp, ca o toană, ca o țâfnă de veteran ofuscat că nu e băgat în seamă. Ion Iliescu rămâne, în ciuda trecerii lui pe o linie „moale”, din punctul de vedere al ierarhiei de partid, un reper important în afara partidului. Dealtfel, ceea ce s-a întâmplat la congresul din 2005 a reprezentat o surpriză doar pentru electoratul lui Ion Iliescu, nu și pentru colegii săi de partid, dintre care nu puțini se temeau de o eventuală pe teme epurare de „morală proletară”, după nenumărate acuze la adresa reprezentanților de frunte ai puterii pesediste.
Ion Iliescu nu spune, ca Lăpușneanu: „Dacă voi nu mă vreți eu vă vreau!”. Lehamitea este aproape reciprocă. El spune că va pleca. Unde? Asta este întrebarea pe care trebuie să și-o pună membrii „echipei Geoană”. Plecarea – eventuală - a lui Iliescu din partid, acum, după erorile în lanț comise de înlocuitorul său, și într-un moment în care impactul moțiunii (depuse sau nu) este greu de evaluat, ar putea da o lovitură mortală partidului aflat și așa la cota sa cea mai de jos. Faptul că un „electorat Iliescu” este o certitudine, în timp ce un „electorat Geoană” este doar o supoziție, complică lucrurile până la a le face explozive.
PSD-ul actual nu este un leagăn al armoniei. Curente și contracurente se ciocnesc aici surd și este greu de afirmat cu certitudine că cei care-și declară dragostea față de Geoană nu-i doresc, de fapt, capul, suportul și inițiativele lor fiind, în fond, cadouri otrăvite. „Alungarea” lui Iliescu poate să facă parte din acest scenariu ale cărui sfori pot fi trase de unde te-ai aștepta mai puțin.
Nu cred că, dacă va pleca, Iliescu se va duce la un alt partid. Nici n-ar prea avea unde, nu din cauza „dosarelor grele”, ci din aceea a incompatibilității sale cu ceea ce este la ora aceasta pe piață. Cred mai degrabă, că va prefera să-și asume un rol de „guru” care, de deasupra partidelor, se va adresa direct electoratului.