Ziarul personal Octavian Andronic
21 Sep 2021 - 19:17
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Acoliții premierului trebuie să înțeleagă că spitalele nu au nevoie de medicamente de discotecă sau de pe vremea lui Tudor Vladimirescu!

-- Sorin Oprescu, membru PSD

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 20 august 2009 Nr: 2839

Gîgacaloria lui Lificiu

de Octavian Andronic

Un personaj căruia-i place să fie băgat în seamă deși nu prea are motive, se exprima, recent, într-o emisiune de televiziune, în sensul că după opinia sa, în această iarnă gigacaloria nu se va scumpi. Deci, simplu cetățean, racordat la termoficare, n-are niciun motiv de tristețe în legătură cu venirea iernii: se va lăfăi în căldura radiată de caloriferele conectate la CET-uri pe aceiași bani ca anii trecuți.

Unul dintre puținele lucruri pe care respectivul le-a învățat de când s-a amestecat în politică este că, indiferent de situație, trebuie să trudești pentru a da vești bune poporului. În orice situație. Personajul a mai avut, recent, o tentativă de acest fel. Într-o convorbire pe care am purtat-o prin primăvară vorbea despre efortul consolidat pe care-l depune, în calitate de proaspăt șef al Autorității pentru Reglementare în Domeniul Energiei, de a porni un adevărat război împotriva coloșilor pe care-i monitorizează, pentru a-i convinge să reducă prețul energiei. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani! Vă dați seama ce înseamnă asta? – a întrebat el cu privirile lucindu-i de fericire că va rămâne în istorie ca cel care s-a bătut cu balaurii energetici și le-a retezat câteva capete pe care le-a adus ca ofrandă nației recunoscătoare.

Numai că realitatea este, de cele mai multe ori, mai prozaică. Șeful ANRE a pierdut startul și povestea cu ieftinirea a rămas moartă. De ce? Motivele pot fi doar bănuite: ori că n-a avut sânge în venele sale politice pentru a se pune cu marile companii care controlează energia; ori că n-a avut chef, tip pragmatic fiind, să-și pună în cap toată încrengătutra de interese din domeniu pentru ce? Să-și pună populația deasupra candelei icoana lui Petru Lificiu, izbăvitorul gigacaloriei și al kilowattului? Când practica o dovedește că „legea lui OM” este cea care guvernează zona afacerilor: ești OM cu mine, sunt și eu OM cu tine!

Postura eroică a dlui Lificiu s-a isprăvit înainte de a începe. A fost visul unei nopți de primăvară, pe care, oricum, n-ar fi avut la ce să-l adauge. De când s-a băgat în politică de pe urma banilor făcuți în mediul privat, n-a strălucit. Ba dimpotrivă. Intrat pe valul social-democrat al lui Athanasiu în alianța cu partidul lui Năstase, a primit ca recompensă  un post de adjunct la Ministerul Mediului. A devenit ministru fără voie, când Năstase a dorit să scape de Ilie, trimițându-l ambasador la Moscova. Ca ministru n-a făcut nicio scofală, așa că a fost remaniat la scurtă vreme. Decepționat, a părăsit barca democrat socială și și-a încercat norocul pe la „verzi” în stilul său propriu: fără bani, doar cu promisiuni. În ultimă instanță s-a lipit, pragmatic, de democrat-liberali, de la care a obținut un colegiu pe la Galați, pe care însă l-a ratat. Și ca să nu rămână ca-n bancul cunoscut, și cu banii luați, Boc și Compania l-au plasat la ANRE.

Aici, unica lui șansă rămâne să transforme un nume în renume: mai precis, gigacaloria nescumpită, în „gîgacaloria lui Lificiu”.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie