De aproape un an de când Agenþia ZP NEWS INTERCEPTOR dã publicitãþii "TOP VIP" - un clasament efectuat pe baza frecvenþei consemnãrilor în presa scrisã a numelui diferitelor persoane ºi personalitãþi publice - nu s-a întâmplat ca Traian Bãsescu, lider absolut al comentariilor ºi informaþiilor curente, sã sufere un asemnea afront.
Dacã pânã la finele anului trecut nu s-a întâmplat, de la preluarea mandatului, ca cineva sã-l detroneze de pe primul loc, unde se situa la mare distanþã faþã de urmãtorii, în 2008 supremaþia sa a început sã scârþie.
De mai multe ori preºedintele a fost nevoit sã cedeze primul loc unor competitori asupra cãrora s-a focalizat interesul public - Ion Iliescu, Norica Nicolai, Teodor Meleºcanu, Ludovic Orban, Adrian Nãstase sau Tudor Chiuariu, fiind doar câþiva dintre cei care l-au detronat preþ de câte o zi.
De fiecare datã însã liderul de la Cotroceni a revenit pe prima poziþie, demonstrând cã statutul sãu este încã destul de puternic pentru ca întâmplãrile de acest fel sã fie catalogate altfel decât simple accidente.
Nota bene: prelucrarea statisticã efectuatã de agenþie este una strict cantitativã. Ea nu defineºte conotaþia pozitivã sau negativã a comentariilor, ci doar frecvenþa cu care respectivele nume se regãsesc în articolele publicate în presã, criteriul principal constituindu-l numãrul articolelor în care se vorbeºte despre cel în cauzã.
Faptul cã într-o singurã zi despre nu mai puþini de alþi cinci protagoniºti ai vieþii publice se vorbeºte mai mult decât despre Bãsescu tinde sã aibã o semnificaþie aparte. Sã nu mai aparã drept un accident, ci ca o consecinþã obiectivã a unui tip de atitudine publicã. Prin excesul sãu de "giumbuºlucuri" ne-prezidenþiale, care a culminat cu proba de neseriozitate oferitã într-un moment de maximã gravitate cum a fost festivitatea de la Craiova, Traian Bãsescu îºi mineazã serios nu doar autoritatea - erodatã pânã la un punct nemaiîntâlnit în practica instituþiei prezidenþiale - dar ºi cota de interes ºi de atractivitate pe care a mizat constant din partea publicului. Desigur, asta nu înseamnã cã "prietenii" ar trebui sã-i cânte preºedintelui prohodul. "Animal politic", acesta are resurse sã revinã, în mãsura în care îºi va lua în serios rolul de preºedinte ºi va renunþa la gherila neproductivã pe care a declanºat-o, fãrã elementare mãsuri de precauþie împotriva întregii clase politice. Din care ºi el face parte.