Ziarul personal Octavian Andronic
21 Mar 2023 - 18:43
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Mă sperie atracția pentru partidul ăsta care o are la lume!

-- Gigi Becali, președintele Partidului Noua Generație

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 21 decembrie 2005 Nr: 1759

Fuziunea: care pe care!

de Octavian Andronic

Deși nelalocul său în contextul dat, îndemnul - sau, mai degrabă, ultimatumul - președintelui Băsescu adresat celor două formațiuni membre ale Alianței 'Dreptate și Adevăr’ are o logică ce n-ar mai trebui demonstrată: logica procentelor!
Oricât le-ar place liderilor lor să se laude cu creșterile din sondaje, acestea sunt circumstanțiale și nu rezistă la proba de foc a intenției nemijlocite de vot. Și peste cap dacă s-ar da domnii Tăriceanu și Boc și tot n-ar face cei 51 la sută de care ar avea atâta nevoie ca să guverneze fără să le tremure fundul la fiecare vot din Parlament. Este adevărat că nici în partea cealaltă, la PSD, procentele nu se-nghesuie să se adune mai mult de media istorică a celor 35-40 la sută cu care s-a lăudat în vremurile cele mai bune. Dar realitatea statistică este aceasta: separat nu înseamnă (aproape) nimic. Împreună, liberalii și democrații pot spune că, cu puțină șansă de la Dumnezeu și ceva mai multă de la iscusința și tupeul constituțional al președintelui lor, pot să exerseze puterea - idealul oricărui partid, la urma-urmelor.
Situația nesigură în care se află coaliția, cu un UDMR mereu nemulțumit și un PC care amenință să iasă pe motiv că nu i se respectă inițiativele, Alianța nu se poate aștepta la zile mai fericite. Unica soluție, asupra căreia toată lumea a căzut de acord, este că alegerile anticipate reprezintă cheia problemei și că acestea vor trebui să fie organizate după posibila aderare de la 1 ianuarie 2007 (o amânare ar arunca în aer inclusiv acest proiect). Deci, pe lângă belelele de fiecare zi, liberalii și democrații ar trebui să se gândească foarte serios - și să lucreze în acest sens - la modalitatea concretă în care ar trebui să se producă această fuziune. Și unii și alții, declarativ, sunt de acord cu ideea. Problema apare când e vorba de modalitatea tehnică. Fuziunea este văzută, de fiecare dintre părți, prin ‚înghițirea’ celorlalte. Liberalii - cu orgoliul de partid istoric și de ‚acționar majoritar’ al constituirii Alianței în 2004. Democrații - cu ambiția de partid în expansiune, care câștigă constant adeziuni în teritoriu, în defavoarea colegilor și, pe deasupra, cu atu-ul prezidențial - adică al factorului hotărâtor al obținerii puterii. Inutil să mai spunem că deși împărtășesc ideea, nici una dintre părți nu este și nu va fi de acord să renunțe la identitatea sa pentru a se ‚topi’ în structura partenerului. Orgoliile sunt atât de mari, iar rivalitățile istorice - în special cele din teritoriu - atât de ireconciliabile încât o decizie la centru riscă să fie urmată de veritabile răzmerițe și transferuri în masă spre alte partide. Nici ideea unui partid nou, altul decât liberal sau democrat nu ține, atâta timp cât cele două țin la apartenența lor la familii europene diferite și rivale.
Cum se va face, atunci, fuziunea? Ce șanse va avea un astfel de demers?
Înclin să cred că nici una. Acum se vorbește, pentru că vorbindu-se se prelungește termenul-limită. Dar, cunoscând deja caracteristicile dominante ale politicianului român, care își prelungește orgoliile dincolo de limitele supraviețuirii, cred că nu vom avea prea curând un partid așa cum și-l dorește dl Băsescu: portocaliu până-n măduva opțiunilor sale. 

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie