Ziarul personal Octavian Andronic
26 Iun 2022 - 23:54
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Liderul echipei și eu creăm un corp comun!

-- Ovidiu Grecea

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 30 ianuarie 2009 Nr: 2417

Funia și casa spânzuratului

de Octavian Andronic

O logică elementară îți spune că a discuta despre majorări de lefuri, chiar și de pensii, de acordare de sporuri în preajma agravării celei mai mari crize pe care o cunosc generațiile prezente este ca și cum ai vorbi de funie în casa spânzuratului.

Criza este boala care atinge societatea atunci când existența ei cotidiană a încălcat norme și reguli care îi puteau asigura sănătatea. Este acum limpede că multe dintre lucrurile care s-au aglomerat în ultimii ani nu puteau duce spre un alt deznodământ. Războaie iscate din nimic, ignorarea celor mai elementare reguli de prudență financiară, competiția continuă pentru o existență mult peste posibilități și resurse - sunt doar câteva dintre cauzele care n-ar fi putut evita efectele prezente.

Lumea este bolnavă. Are febră. Funcțiile sale vitale sunt date peste cap. Diagnosticul, în mare, este pus, dar lipsește modelul de tratament de urmat. Nimeni nu știe cum va reacționa bolnavul la aplicarea feluritelor "medicamente" care nu au putut fi testate anterior. Este un moment cu adevărat critic, iar specialiștii de la căpătâiul pacientului dau din colț în colț.

În momentul de față, pe masa de operații din România se află bugetul. Cu halate albe pe ei și cu mănuși de cauciuc în mâinile gata să taie de undeva ca să lipească altundeva "medicii" de ocazie se dau de ceasul morți. Punctele lor de vedere diferă radical. Guvernul - cu președintele în frunte - ar vrea să înghețe salariile. Sindicatele nici nu vor să audă de așa ceva. "Curbă de sacrificiu!" - strigă ele ca din gură de șarpe. Să se înghețe și prețurile - ceea ce, evident, este imposibil într-o piață liberă. Patronatul e îngrijorat de controalele fiscale care s-au dezlănțuit asupra firmelor bănuite de evaziune. Nu contează că statul are să dea firmelor cel puțin tot atâția bani cât datorează și ele - fiscaliștii sunt gata să le strângă de gât în loc de curea, pentru a mai scoate ceva bani pentru buget.

Un singur lucru lipsește din bogata paletă de atitudini pe care o abordează participanții la tratative și la dezbateri: bunul simț! Măsura! Spiritul de înțelegere a situației în ansamblu. E ca și când pe un vas în derivă, care amenință din moment în moment să se scufunde pentru că ia apă, echipajul se încaieră pentru obținerea unei rații mai mari de provizii, în loc să pună mâna pe pompe și să salveze ambarcațiunea.

Sunt de acord că Guvernul e la înghesuială. Că are parte nu doar de "greaua moștenire" lăsată de libertinul Guvern Tăriceanu ci și de lipsa sa de măsură în trâmbițarea promisiunilor electorale. Este aproape firesc ca Boc să ceară din partea nației înțelegere, dar înainte de asta ar fi normal să dea un exemplu. Suntem siderați, în urma dezvăluirilor făcute în ultimele luni în legătură cu veniturile exorbitante pe care le obțin managerii și șefii de instituții de stat, de cheltuielile iresponsabile care se fac în sectorul bugetar. Înainte de a cere poporului să strângă cureaua, dl Boc ar trebui să facă el gestul așteptat al tăierii tuturor acestor canale de risipă, reducând imediat lefurile nerușinate și restructurând drastic instituțiile parazitare. Or lui nici prin cap nu-i trece să facă așa ceva. Pentru simplul motiv că în aceste funcții bine plătite trebuie să-și pună clientela politică.

De aici ar fi trebuit să plece lucrurile și n-au plecat. Și nici nu sunt șanse să se miște prea curând. Iar între timp barca ia apă...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie