„În acest moment nu cred că există o persoană mai emoționată ca mine, mai mândră de cetățenia sa, și mai încrezătoare în țara pe care o reprezintă!” – declara Elena Udrea la Shanghai, în momentul celebrei lansări a nu mai puțin celebrului brand de țară.
Emoția sa – dincolo de mândrie și încredere – este cea mai de înțeles. Nu e puțin lucru să te prezinți cu ceea ce s-a prezentat dânsa și să adaugi apoi costul: aproape un milion de euro! Probabil că, de când ne bântuie criza, asta este cea mai curajoasă sfidare a bunului simț: să arunci un milion de euro – chiar dacă nu sunt banii tăi, ci ai „ălora” de la UE – pe apa sâmbetei. Pentru că ăsta este rezultatul practic al producerii acelui brand, asumat dealtfel și de creatorii săi: să convingă un eșantion limitat de turiști curioși să viziteze o țară despre care nu se știe mare lucru, până și localizarea prin brand fiind extrem de aproximativă. Carpații sunt pentru România la fel de tipici ca Alpii pentru Luxemburg sau Anzii pentru oricare țară din America Latină.
Nu revin cu plăcere asupra acestei teme pe marginea căreia s-a divagat și s-a aberat deja prea mult. Cred însă că România are nevoie de un brand, de o etichetă care să o definească în ochii lumii. Nu cred însă că pentru aceasta era nevoie să vină o firmă spaniolă care, pe prea mulți bani, să ne spună ceea ce dealtfel știam foarte bine.
Probabil că puține țări dispun de un patrimoniu natural de frumusețea și diversitatea celui de care dispunem noi. Dar, în același timp, cred că în puține alte țări acest patrimoniu este atât de puțin accesibil – ca informație, dotări, mijloace de transport și cazare – precum al nostru.
În aceste condiții a-i invita pe alții să vină sună, practic, ca o bătaie de joc. Am constatat deunăzi cât e de complicat pentru un bucureștean să ajungă la parcul din Comana, unde, la 30 km de București există o incredibilă varietate arboricolă și de faună. Ce faci cu străinul care a auzit de el și se trezește în praful din mijlocul drumului, fără nici un indicator?
Din păcate, de 20 de ani facem felurite pariuri cu turismul pe care le pierdem cu regularitate. De doi ani acest domeniu a devenit obiectul personal de joacă și de autopromovare al unui personaj care nu are nimic comun nici cu turismul, nici cu politica și nici cu afacerile – cum au demonstra-o inițiativele sale private. Turismul românesc n-are nevoie de un minstru care să încurce lucrurile și să cheltuiască aiurea banii pentru a-i susține pe managerii privați care-i sunt prieteni. Are nevoie însă de o reevaluare realistă a potențialului și a rostului său. Dacă e vorba de brand, ce altul ar putea caracteriza mai bine România decât varietatea resurselor naturale balneoclimaterice – cu tradiții milenare – dacă vorbim de Herculane, și oricum, seculare, în cazul marii majorități a destinațiilor de „băi”, frecventate de capete încoronate și somități ale Europei? Cu o condiție: să nu fi ajuns în incredibila stare de degradare în care se află după 20 de ani de neglijență și dezinteres al feluriților miniștri ai turismului. Am ajuns, paradoxal, ca factorii naturali de care dispunem să fie achiziționați și transferați în țări care nu au nimic de-a face cu ei!
Dacă măcar o parte din banii pe care-i toacă de doi ani doamna Udrea pe fel de fel de proiecte fantasmogonice ar fi fost folosiți pentru reabilitarea unei singure stațiuni balneoclimaterice am fi putut avea, acum, măcar un început de brand de țară. Iar doamna Udrea ar fi avut în mod real cu ce să se mândrească. Nu cu această frunză verde ... |