Vă puteți imagina ce presupune un asemenea volum de muncă? Și o asemenea dedicație? Practic, specialiștii celor două firme care s-au asociat pentru a putea duce la bun sfârșit o dificilă sarcină, au împânzit Europa, cutreierând cele mai importante piețe turistice – Anglia, Italia, Rusia, Austria, Franța, Ungaria și SUA pe deasupra, urmărind două componente: una calitativă și alta cantitativă. În acest scop s-au făcut nu mai puțin de 10.800 interviuri telefonice, bașca 90 de interviuri directe, precum și două focus-grupuri și 5 workshopuri! Când s-au pus cap la cap toate aceste date, s-au definit cele mai competitive produse turistice ale României: circuitele culturale, turismul în natură, turismul rural, pachetele de tip city-break, turismul activ și de aventură, turismul balnear și wellness! Adâncindu-se cercetarea s-a mai stabilit că principalele avantaje ale României în materie de turism sunt natura și peisajele neatinse (lanțul Carpaților și Delta), unicitatea patrimoniului cultural, dar mai ales, autenticitatea culturii și a stilului de viață. Una dintre primele concluzii a fost că României nu i se potrivește turismul de masă și că este de preferat să se canalizeze investițiile spre zonele care dețin un potențial major, având în vedere, în plus, că pe piața internațională se remarcă o tendință de sofisticare a gustului turiștilor, tot mai dispuși să renunțe la destinațiile tradiționale și la tipul de servicii care s-au uzat prin repetiție, în favoarea unor experiențe inedite. A reieșit portretul-robot al turistului internațional dornic să vină în România și să încerce toate aceste senzații noi: călător cu discernământ, dispus să facă eforturi suplimentare ca să ajungă în locuri neexplorate, dornic să evadeze din turismul de masă! Acești oameni, pe care-i căutăm cu îndârjire de atâta vreme trăiesc în orașe mari, călătoresc frecvent, duc o viață sănătoasă și activă, sunt deschiși și toleranți, respectă mediul, sunt experimentați în tehnolgii de ultimă generație. Peste toate, oamenii ăștia sunt lideri de opinie și formatori de tendințe, iar recomandările lor pot să orienteze un număr important de amatori de senzații tari.
Deci, toată această cercetare, cu rezultatele obținute a fost băgată într-un soi de mașinărie care trebuia să dea un lucru al dracului de complex și de valoros: brandul de țară al României! Droaia de cercetători s-a bulucit în fața mașinăriei și a așteptat cu sufletul la gură să vadă rezultatul. Ce-a ieșit? O frunză verde (nici o aluzie la fostul ministru al Mediului) cu codița albastră. Și o “Românie” literală tot verde, doar cu o căciuliță portocalie pe î-ul din a. Și textul lămuritor: “Explore the Carpatian Garden”, care a eliminat și Delta și Marea, și a reținut doar Carpații pe care-i împărțim cu alte vreo cinci țări. Și grădina dintre ei!
Nici nu mă mir că dna Udrea a fost cucerită de acest efort fantastic de sinteză și de rezultatul său. N-am nici o îndoială că turiștii ăia speciali, înzestrați cu toate calitățile pomenite, vor da buzna în grădina dintre Carpați să-i culeagă roadele.
Vă dați seama și cât a putut să coste chestia asta. Nu vă faceți griji – ne liniștește tot doamna Udrea. Sunt bani europeni! Eu însă mă îngrijorez ca european: de ce să-I dăm doamnei Udrea o groază de bani ca să genereze acest sfârâiac pe care-l puteau “fura” amploaiații ministerului de pe net? |