Ziarul personal Octavian Andronic
23 Apr 2024 - 04:14
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Și-și!

-- Adrian Năstase, răspunzând la întrebare: "Demisie sau demitere?"

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Monday 14 December 2009 Nr: 2931

Fraudatorul neprins e câștigător cinstit!

de Octavian Andronic

De la debutul scandalului (căci ce altceva decât un scandal este?) am fost sceptic în legătură cu posibilitatea de a se demonstra frauda pe care pesediștii o acuză a fi avut loc la alegeri. Cu atât mai mult cu cât până la apariția rezultatului-surpriză, în noaptea de duminică spre luni, nu s-au agitat de loc în acest sens.

Abia după ce a devenit evidentă neconcordanța dintre estimările de la exit-poll și numărătoarea concretă a voturilor echipa lui Geoană a început să se agite, căutând explicații. Sunt aproape sigur că reacția democraților ar fi fost identică în cazul în care avantajul rămânea de partea lui Geoană și asta dovedește că a avut loc o veritabilă întrecere între cele două părți, pentru a consolida victoria favoritului cu orice mijloace. Iar prima concluzie, plastică, a acestei competiții a tras-o, cu cinism, Victor Ponta: „Sistemul lor a funcționat mai bine!”. Și așa este: fiecare dovadă pe care o obțin investigatorii lui Geoană este un argument în favoarea întâietății și – fie-mi scuzat termenul – profesionalismului cu care echipa democrată a abordat turul 2. Nimic nu a fost lăsat la întâmplare și niciun mijloc nu a fost evitat: de la „mita” electorală net superioară valoric celei oferite de social-democrați, până la coordonarea atentă prin logistica STS-ului a furtului calificat din secții. Pe măsură ce noi dovezi apar, dovezi care n-ar putea fi ignorate de nicio instanță călăuzită de principiul imparțialității crește și sentimentul că acestea nu vor avea niciun impact asupra rezultatului.

Dacă „rețeta” furtului prin soft clamată cu cinci ani în urmă chiar de Băsescu se dovedește inoperantă, echipa dlui Videanu a descoperit formula ideală: furtul cu bucata. Experimentat la europarlamentare, când în fiecare secție care a avut la comandă un om de-al lor, democrații au avut sarcina să obțină un minim de 10 voturi pentru odrasla prezidențială, tot așa și acum, cuvântul de ordine pare să fi fost obținerea unui plus de voturi, peste ceea ce se acumula în mod real, pe bază de CNP-uri  falsificate. Dar, argumentul decisiv l-a avut Ministerul de Externe, unde după înlăturarea lui Cristian Diaconescu, democrații au putut lucra în voie, obținând recordul absolut al „interesului” diasporei față de alegeri. Numărul celor care ar fi stat la cozi interminabile (de 5000 de oameni – după spusele unui „partizan” din Paris, unde n-au votat decât 3500!) pentru a băga în urme talonul ștampilat în dreptul „anticomunistului” Băsescu depășește de vreo patru ori ultimul record. Organizatorii scrutinului au înțeles rapid faptul că aici lucrurile pot fi ținute în mână și că nimeni nu-și poate băga nasul, așa că au acționat practic discreționar. Nu știu câtă valoare va avea în instanță calculul făcut pe timpul necesar fiecărui vot pentru a se demonstra imposibilitatea acumulării cifrelor vehiculate, dar cu siguranță că de aici se trage, direct și nemijlocit, succesul nocturn al lui Traian Băsescu (și scuza operatorilor de la exit-poll).

Încă o dată: presupun că soarta alegerilor este pecetluită. Cred însă că trebuie să se facă definitiv lumină în legătură cu posibilitățile de manipulare și fraudare pe care le au organizatorii alegerilor – inclusiv prin subordonarea în acest scop a unor instituții ale statului, cum aproape s-a dovedit în cazul STS-ului lui Opriș.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie