Soarta destoinicului, dar arogantului și nediplomatului antrenor al echipei naționale a fost tranșată în doi timpi și trei mișcări: nici măcar n-a fost necesar ca procuratorul Becali să mai tragă vreo sfoară la fața locului, ocupat fiind cu noi vânzări de jucători, că Biroul Federal, în frunte cu. neînduplecatul Mircea Sandu, i-a arătat guralivului antrenor cartonașul roșu.Fără drept de apel!
Presupun că, până în ultimul moment, Pițurcă n-a crezut că se va întâmpla așa ceva. A crezut că palmaresul naționalei sub conducerea lui sfidează orice altă opțiune: cum să-l dai afară pe cel care a calificat echipa la competiția europeană, fără să piardă nici un meci? Ei bine, uite că s-a putut. Și s-a putut pentru simplul motiv că cel care l-a pus - 1-a impus, mai bine zis - și-a schimbat, între timp, părerea și nu-l mai vrea.
După 1990, fotbalul românesc a evoluat invers proporțional cu democrația. Aici s-a întâmplat exact pe dos de cum se întâmplă (sau ar trebui să se întâmple) în restul societății. În fotbal s-a instalat sistemul totalitar al banului care determină orice decizie, indiferent cât de hazardată, și o ascultare deplină din partea celor plătiți să nu miște în front. Un singur om, cu alți câțiva pe lângă el, hotărăsc ce e bine și ce nu e bine pentru fotbalul românesc. Pentru fotbaliștii români. Pentru spectatorii români. Fotbalul a devenit locul unde banii se fac prin meciuri câștigate sau pierdute înainte de a fi jucate, prin jucători al căror joc bun sau prost e hotărât de alții, printr-o uriașă manipulare a opiniei publice și a unor instituții importante ale statului de drept. Episodul Pițurcă este cât se poate de sugestiv în acest sens. Și nu doar atât: el este și. un avertisment pentru cei cărora li s-ar năzări, la un moment dat, că s-ar putea și altfel.