Audierile persoanelor pe care dl Croitoru, cel însãrcinat de preºedintele Bãsescu cu formarea noului Guvern, le-a ales pentru a conduce ministerele la vreme de crizã economicã ºi politicã constituie un gratuit spectacol pe care politica poate sã ni-l ofere în acest moment.
ÃŽn loc de pâine, naþiei i se oferã circ, pe multiple planuri. Pe cel electoral, prin tiradele caþavenciene ale candidaþilor ºi prin gesturile desprinse parcã din „telegramele” lui Nenea Iancu (nu vi se pare cã Bãsescu, cãþãrat pe vaza de flori din Cotroceni, cu portavocea în mânã glãsuindu-le vãcarilor, aduce izbitor cu Costãchel Gudurãu, spânzurat de felinarul din Piaþa Independenþei?) ºi pe cel executiv, prin sesiunile de întrebãri ºi rãspunsuri dinainte ºtiute, de la Comisii. Unde, majoritatea parlamentarã de circumstanþã nu este în stare sã fie consecventã cu sine însãºi: dacã tot doreºte sã trânteascã acest guvern, ce rost are sã-i treacã pe Blaga ºi pe Aurescu? Care e logica celor admiºi într-un guvern respins? De acord, Blaga a fost un bun ministru, e un om serios, iar Aurescu poartã aura de campion în meciul cu ucrainienii pe tema canalului Bâstroie. Dar nu este vorba despre meritele lor personale, ci despre un principiu. Nu poate rezulta din acest proces un guvern prost cu miniºtri (câþiva) buni. Aceastã inconsecvenþã nu va întârzia sã fie exploatatã de partida adversã ºi vom ajunge într-o mare fundãturã.
Criza de guvern, care ne împiedicã sã funcþionãm corect ca stat (iatã, delegaþia FMI a venit, dar nu poate sã discute serios cu nimeni!) are cauze dintre cele mai subiective. Ea a fost generatã de orgolii, nu de condiþii obiective. Se ciocnesc puncte de vedere antagoniste, ºi nimeni nu face pasul spre dezamorsare, pentru cã fiecãrei pãrþi situaþia creatã îi oferã argumente cu care sã-ºi acuze proepinenþii. Criza politicã alimenteazã din plin campania electoralã. Traian Bãsescu este foarte mulþumit sã demonstreze naþiei cã bunele lui intenþii (guvern care sã funcþioneze, reformã politicã) se izbesc de opoziþia îndârjitã a celor care se vãd atinºi în interesele lor cele mai meschine. Iar Opoziiþia, la rândul sãu, este încântatã sã-i demonstreze preºedintelui cã nu poate impune un guvern fãrã susþinere parlamentarã. Din aceastã dilemã pare cã nu putem ieºi. Pentru cã nici Bãsescu nu e dispus sã numeascã un candidat la funcþia de premier, cu ºanse sã treacã de votul parlamentului ºi nici opoziþia nu doreºte sã valideze un Executiv minoritar. Încremenite în propriile lor principii, pãrþile nu doresc sã facã vreun compromis, preferând sã se compromitã în condiþiile în care ambele au de pierdut, chiar dacã una dintre ele va câºtiga potul electoral. Va fi o victorie a la Pirrhus...