Dupã ce au fost muºtruluiþi duminicã seara la Snagov, parlamentarii ºi miniºtrii Puterii s-au întors la lucru mobilizaþi exemplar în lupta lor dreaptã cu hidra social-liberalã. Ieri Boc ºi-a asumat în Guvern programul de austeritate pe spinarea românilor. Este primul pas. Urmeazã moþiunea din Parlament. Ce ºanse are aceasta?
Guvernul Boc rãmâne în istorie ca primul înlãturat de la putere printr-o moþiune (democraticã) de cenzurã. Adicã forul legislativ s-a exprimat majoritar în sensul cã echipa adunatã de Boc sub atenta supraveghere a preºedintelui, nu este în stare sã guverneze corect ºi eficient. Ce a urmat? Alte douã „guverne Boc” cu alþi premieri desemnaþi (Croitoru ºi Negoiþã) ºi revenirea, în cele din urmã, a aceluiaºi premier la cârma unui guvern întãrit cu ungurii refuzaþi la prima strigare (guvernul mixt PDL-PSD) ºi cu marea gãselniþã prezidenþialã - independenþii lui Oprea.
Ce face acest guvern, de când s-a instalat la putere? Nimic! Vorbeºte pe mai multe guri, vorbe care cel mai adesea se bat cap în cap, dar nu face nimic. Nici anticrizã, nici reformã. Grijulii pe cuibarele ce le-au fost dãruite, miniºtrii recurg la orice tertip pentru a-ºi pãstra intacte echipele, cu toatã încãrcãtura inutilã de pile care face sã atârne atât de greu în balanþã cheltuielile bugetare. Atât de mare e nesimþirea miniºtrilor – sau atât de micã autoritatea premierului – încât a fost nevoie ca preºedintele, la Snagov, sã le-o zicã de la obraz: îl sabotaþi pe ãsta micu’! Cine îl saboteazã? ÃŽn primul rând miniºtrii cu „boaºe”, cum se spune în popor, cei care nu se tem de remanieri pentru cã, nu-i aºa, ei l-au pus pe Boc, nu Boc pe ei. ÃŽn primul rând Udrea, cu tot mai insistente pusee de „numãrul 2”, apoi Videanu, stãpânul inelelor energetice ºi ºeful gãºtii bãieþilor deºtepþi din economie, ºi Berceanu, cel care a cheltuit vreo 2 miliarde de euro fãrã sã facã un kilometru de autostradã, dar care poate sã justifice „pânã la ultimul leu”. Ei nu vor sã se atingã de schemã, pentru cã ar însemna sã-ºi dea afarã prietenii ºi partenerii de afaceri. Ceilalþi, bugetarii, nu prea au de unde, cã la ei lucrurile stau prost oricum. ªi atunci?
Nu rãmâne decât înþeleapta soluþie gãsitã de Boc ºi ai sãi: chirurgia solidaritãþii. Tãiem de la toþi, fãrã sã ne pese de urmãrile dramatice pe care le pot avea amputãrile. Cel mai probabil, vor reduce presiunea asupra bugetului de pensii!
Teoretic, moþiunea n-ar trebui sã treacã, pentru cã Puterea ºi-a negociat atent voturile. Dar pe cerul portocaliu apar semne rele. Unii parlamentari, îngrijoraþi de propria lor soartã în perspectiva viitorului uninominal se gândesc de pe acum sã-ºi facã un culcuº în Opoziþie. Dacã fenomenul e molipsitor, n-ar fi exclus ca soarta Guvernului sã atârne de un fir de pãr. De-al lui Bãsescu …