Ziarul personal Octavian Andronic
20 Sep 2021 - 02:40
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu sunt om politic. Imi displace această categorie de omeni datorită absenței totale a ceva în cap, afară de idei fixe și nebuloase.

-- Alexandru Paleologu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

sâmbătă 01 august 2009 Nr: 2824

Firma "Boc&Comp" - la un pas de faliment!

de Octavian Andronic

Dacă ne gândim  că o firmă privată confruntată cu recesiunea nu are altă soluție, pentru a supraviețui, decât să reducă cheltuielile până la nivelul la care ele pot fi acoperite de producția  încasată, nu văd nici un motiv pentru ca statul însuși, care nu poate lucra astfel decât după principiile pieței ar trebui – sau ar putea să ocolească o altfel de soluție.

Revenind: o firmă privată nu-și poate permite să funcționaze cu un număr de angajați mai mare decât volumul de operațiuni pe care le are de îndeplinit, potrivit comenzilor. Dacă produce ghete – conform clasicului exemplu marxist – și o pereche se realizează cu aportul a două persoane, iar comanda este de 100 de perechi, el trebuie să-și reducă schema de personal la 200 de persoane. Tot ce depășește acest număr nu va avea de lucru și nu va putea fi plătit.

Statul, care până anul trecut administra o “producție” cu cel puțin zece procente mai mare se află, în acest moment, în situația de a plăti degeaba – cât va mai avea de unde – un procent corespunzător de funcționari. Ei bine, logica elementară spune că că aceștia trebuie să plece în șomaj sau să-și găsească alte slujbe – dacă or mai fi pe undeva. “Schema” statului nu este și nu trebuie să fie imuabilă. Dacă în perioada în care duduia economia – cum plastic se exprima premierul de atunci –a fost nevoie  de mai mulți funcționari pentru a administra  această creștere - tendință concretizată prin dublarea personalului din zona guvernamentală, acum este momentul să se facă pasul înapoi. După socotelile făcute chiar de președinte, în sectorul public se află acum vrea 200.000 de funcționari mai mulți decât este nevoie. Numai pe la cabinetele demnitarilor se înghesuie vreo 800 de persoane – asta însemnând consilieri, secretari, curieri, șoferi, menajere – ceea ce înseamnă vreo 40 de persoane pe capul fiecărui minister. Sunt aceștia necesari, cu toții? N-ar mai funcționa mecanismul cafelelor și a legăturilor telefonice fără ei? Nu este o lipsă de bun simț menținerea unui asemenea detașament de operatori de servicii personale în condițiile pe care le traversăm?

Din păcate, intențiile premierului nu se concretizează în nimic! Până și analiza privind numărul enorm de agenții guvernamentale a fost amânată până la anul. De ce? Simpu: nu-și permite să trimită în șomaj alegătorii viitorului președinte! Dealtfel, orice inițiativă în acest sens – al reducerii aparatului guvernamental supradimensionat față de performanțele economice – se lovesc cu toatele de termenul fatidic al datei alegerilor prezidențiale. Acestea blochează orice măsură care ar putea atenua procentul de “derapaj” care se manifestă în economie și care, iată, sare de la previziunea de “minus 4 la sută” la momentul acordului cu FMI-ul, la “minus 8 “ acum, când delegația Fondului a venit la București să vadă cum stăm cu (ne)aplicarea măsurilor pe care guvernul și le-a asumat. 

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie