Un adevãrat rãzboi al declaraþiilor ºi al incriminãrilor reciporce a declanºat controversatul proiect al Legii Capitalei. Se confruntã, pe de-o parte, partizantul total al acestei reformãri, ministrul Elena Udrea, care este, în acelaºi timp, ºi ºefa pedeliºtilor bucureºteni, iar pe de alta primarul de sector Chiliman, ºi el ºef, al peneliºtilor din Capitalã.
Este evident faptul cã Bucureºtiul creºte ºi se dezvoltã haotic, la întâmplare, pe parametri daþi mai degrabã de varii interese decât de necesitãþi obiective. Cum se face însã cã taman acum, cu doar un an înainte de viitoarele alegeri locale, problema este pusã pe tapet? Promotorii – Partidul Democrat Liberal – mizeazã pe sensibilizarea opiniei publice într-o direcþie pe care a mai exersat-o Traian Bãsescu, când a lansat referendum-ul privitor la modificarea structurii parlamentare: sensibilitatea publicului la ideea de reducere a cheltuielilor ºi simplificare. Pare mai simplu sã ai un singur primar în loc de 7 ºi o administraþie unicã, în loc de una centralã ºi ºase locale. Nu ne-am mai încurca nici cu alegeri, ºi nici cu iniþiative centrifuge, o administraþie unicã dând posibilitatea abordãrii unitare ºi armonioase, a unei metropole de mari democraþiei. Asta spune Elenea Udrea.
Chiliman, care ar putea fi suspectat cã-ºi urmãreºte propriul interes – acela de a-ºi mai adãuga un mandat – ridicã chestiunea democraþiei. A opþiunii populare: în loc de primar, vom avea niºte directori administrativi, numiþi dupã bunul plac al majoritãþii din Consiliul General ºi care – în cazul în care nu vor rãspunde la comenzi – pot fi schimbaþi cu uºurinþã. ÃŽntre administraþia centralã ºi nevoile locale va exista un blocaj, acestea din urmã fiind sacrificate sistematic în favoarea marilor proiecte urbanistice. ªi aºa mai departe...
Unde este adevãrul? Nu chiar la mijloc. Pentru cã este lesne de bãnuit cã principalul interes al reformiºtilor nu stã în mai buna servire a cetãþenilor, ci în posibilitatea de a pune mâna pe fondurile bãneºti ale Capitalei – peste douã miliarde de euro – ºi a le dirija spre clientela de partid. Asta e reþeta clasicã ºi nu vãd de ce s-ar face o excepþie. Dupã cum lesne sunt de înþeles ºi interesele locale ale fiecãrei entitãþi teritoriale.
Soluþia? Cea mai democraticã ar fi un referendum. Cel pentru care pledeazã Chiliman. Dar care nu rezoneazã la nivelul Capitalei. Oprescu nu dã semne cã ar avea un astfel de interes – el fiind mulþumit sã rãmânã singur pe felie – iar colegii lui Chiliman au ºi obligaþii ºi interese diferite. Singurul care ar putea miºca lucrurile din loc ar fi bucureºteanul: prin semnãtura pusã pe listele care cer organizarea referendumului. Doar în aceastã ipostazã soluþia – oricare ar fi ea – ar putea sã poarte un gir democratic.
P.S Modelul Capitalei este valabil pentru majoritatea ....din þarã, în a cãror structurã ºi organizare sunt necesare schimbãri. În bine. |