Ziarul personal Octavian Andronic
13 Ian 2025 - 06:25
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postãri pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(datã curentã)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Este un sezon ploios!''

-- Traian Bãsescu, preºedintele României

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Tuesday 15 April 2008 Nr: 2197

Externele dupã Cioroianu: statisticã ºi prognozã

de Octavian Andronic

Avem iarãºi crizã la Externe: sãtul de critici – dar ºi de propriile gafe - Cioroianu ºi-a dat demisia. I-a dat ºi o satisfacþie preºedintelui Bãsescu, cel care s-a opus de la început numirii sale, acuzându-i lipsa de experienþã.

Tãriceanu însã s-a încapaþânat ºi a fãcut chiar o remaniere ca sã-l poatã numi. Pe 1 Aprilie, în ajunul Summit-ului NATO, Cioroianu a împlinit un an de la preluarea Externelor. Câteva zile mai târziu a  renunþat de bunã voie, sub presiunea evenimentelor ºi a criticilor.

Cioroianu a fost cel de-al 9-lea ministru de la Externe. O sumarã cercetare statisticã ne aratã cã dintre cei 9, doar patru au fost diplomaþi de carierã: Sergiu Celac, Teodor Meleºcanu, Mircea Geoanã ºi Rãzvan-Mihai Ungureanu. Cioroianu a fãcut parte din categoria intelectualilor cu veleitãþi politice. Ceea ce-l face unic în aceastã galerie nu este atât lipsa experienþei dpilomatice, cât lipsa experienþei de lucru cu un colectiv. Cioroianu n-a mai fost niciodatã ºef peste alþii. Un alt exemplar din categoria sa, Pleºu, a mai avut mãcar exerciþiul mandatului de la Culturã. Nãstase ºi Severin fuseserã miniºtri sau conducãtori de instituþii. Roman avea experienþa a douã guverne... O altã concluzie o constituie faptul cã doar 4 ºi-au derulat mandatul integral: Celac, pe durata guvernului provizoriu, Adrian Nãstase, pe durata primului guvern rezultat din alegeri, Meleºcanu ºi Geoanã pe parcursul unui mandat complet. O situaþie aparte a deþinut acest portofoliu pe parcursul celor douã guvernãri de centru dreapta, cel al Convenþiei Democrate ºi al Alianþei DA, când s-au succedat nu mai puþin de 5 miniºtri. O altã concluzie interesantã este cã dintre ocupanþii acestei funcþii trei au devenit ulterior ºefi de partide – Meleºcanu la APR, Nãstase la PSD ºi Geoanã tot la PSD. Doar Petre Roman a pierdut ºefia. Dealtfel, funcþia a fost consideratã întotdeauna ca o trambulinã spre noi demnitãþi. Pe când era prim-ministru, Adrian Nãstase a caracterizat condiþia ministrului de Externe (vizându-l pe Geoanã) ca pe una extrem de comodã: faci vizite în strãinãtate, iar apoi te întorci acasã ºi dai declaraþii la presã. N-ai trabã cu frecuºul de fiecare zi al guvernului din care faci parte!

Iatã însã ca n-a fost cazul, nici pentru Ungureanu ºi nici pentru Cioroianu. Dacã primul a avut ºansa unei reveniri, în funcþie de complicatul algoritm al disputelor de la vârful puterii, pentru Cioroianu nu se prefigureazã aºa ceva. Partidul sãu îºi trãieºte ultimele luni la putere, iar poziþia sa în PNL este departe de a fi una solidã. Una peste alta cred cã opþiunea lui Tãriceanu ºi propria sa îndârjire în a ocupa acest post i-au fãcut mult rãu.

Ce se va întâmpla în continuare? Viitorul ministru va avea un mandat „scurt”, de cel mult 9 luni, suficient pentru a face un copil, dar prea puþin pentru a reconstrui un minister pe care experienþele ultimilor doi titulari l-au vãduvit de autoritate ºi de experienþã. Linia a doua este plinã de anonimi, aºa încât o decizie de numire „tehnicã” va trebui sã cãutatã pe la ambasade. Dar, probabil ca cea mai nimeritã soluþie ar fi Mihnea Constantinescu, actualul ºef de cabinet al lui Tãriceanu, un birocrat cu experienþã ºi cu ponderare, care l-au fãcut util mai tuturor guvernelor, de la Petre Roman pânã la Adrian Nãstase. Iar misiunea sa va fi în primul rând aceea de a gãsi soluþia unei convieþuiri pe termen scurt cu celãlalt pol de putere, de la Cotroceni.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie