Ziarul personal Octavian Andronic
25 Iun 2022 - 11:15
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Vor să mă aresteze pentru că am vândut niște vaci cu reumatism!

-- Ioan Mureșan, fost ministru al Agriculturii

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 19 decembrie 2008 Nr: 2392

Executivul de la 29 Decembrie 2004 - cel mai slab guvern post-decembrist

de Octavian Andronic

Guvernul Tăriceanu intră în istorie. Se pregătește Guvernul Boc. Emil Boc, nu Traian Boc, cum mai scapă unii controlul subconștientului. Un alt guvern „amestecat”, dar poate mai putin pripit și – speră toată lumea – ceva mai competent decât cel instalat odată cu victoria neașteptată a Alianței, victorie „lucrată” în atelierele Cotrocenilor de noul președinte – jucător.

În 2004 a fost validat în mare grabă un guvern în care s-au înghesuit clienții a nu mai puțin de patru partide și o societate așa-zis civilă. Presiunea a fost atunci mare, era în joc introducerea „cheii de boltă” a noului regim – „cota unică de impozitare” și cum „soluția imorală” dusese aproape peste noapte la constituirea unei alianțe electorale de genul „mere, pere și carofi”, fiecare a venit cu ce-a avut prin frigider. Societatea civilă a livrat-o pe „independenta” Monica Macovei, cea care și-a pus energia în slujba reinstaurării controlului administrativ asupra magistraților, sub pretextul că asta ar fi cerut, în mod special de la România, Uniunea Europană. Lipsită de tact și cu probleme de comportament, „zeița” dreptății civice a rezistat, totuși, neașteptat de mult, până la „purificarea etică” a guvernului de la debutul lui 2007. Noul aliat, Partidul Conservator (PUR, pe atunci), și-a negociat „trădarea” pe trei posturi: o sinecură de vicepremier pentru fotbalistul Copos, Economia, pusă în brațele lui Șereș (poate cel mai lipsit de experiență dintre membrii cabinetului) și Vicol, la Control, care a rezistat doar o lună, din lipsă de atribuții. Maghiarii au luat potul cel mare: un vicepremier, prin Marko Bela, și trei ministere „mănoase” – telecomunicațiile, pentru pragmaticul Nagy Zsolt, Comerțul, prin Iuliu Winkler, cel care a preferat apoi calitatea de europarlamentar, plus Laszlo Borbely, singurul care a rezistat, la „lucrări publice” și apoi „dezvoltare”, până la finalul mandatului.

Echipa democrată a fost, de departe, cea mai slabă. Băsescu își cam epuizase cei mai buni oameni, care au devenit primari. La generale au participat veleitarii partidului, iar în guvern a promovat „cu mânuța lui”, nulități de calibrul lui Dobre la Transporturi – cel care a dat autostrăzile cu 4 ani înapoi sau Sulfina Barbu, la Mediu (despre doamna Pârvulescu care trebuia sa ne reprezinte la Bruxelles, numai de bine).

Poate singurul democrat care a confirmat în post a fost Blaga, la Interne. În rest, personaje aflate în paralel cu domeniul: Miclea la Educație, Ene Dinga la Integrare, Barbu la Muncă.

Atât ei cât și înlocuitorii lor – Hărdău, Boagiu, Frunzăverde, Berceanu - au dispărut complet din peisaj după doi ani în care democrații au contribuit direct, după puterile lor, la „succesele” istorice ale guvernării DA.

Liberalii, cei care acum își asumă și activul dar mai ales pasivul s-au aflat într-o continuă bâjbâială guvernamentală, cu oameni nepregătiți pentru asemenea poveri instituționale. Ionuț Popescu a crezut că politica fiscală e ceva de genul unui editorial de ziar și, virând spre aripa defectoare Stolojan, a trebuit să lase rapid locul epicureanului Vlădescu, marele maestru al Consiliilor de Administrație; lui Vosganian i s-au pus pe cap două pălării prea mari, Ungureanu a căzut victima nehotărârii și dificultății de a opta între cei doi poli de putere; Atanasiu a constatat destul de repede că la București politica se face altfel decât la Alba și s-a consolat cu super-leafa și aranjamentele de la AVAS; Flutur nu a făcut altceva decât ce știe - să dea din gură și, după ce a omorât toate găinile din țară s-a refugiat în ograda cotroceană; Mona Muscă și-a prefațat problemele personale cu câteva generale. Una peste alta, Tăriceanu s-a trezit în guvern cu o opoziție liberală de care nu a putut să scape decât cu prețul scindării partidului.

La o simplă lectură se poate spune că guvernul care a fost instalat în 29 decembrie 2004 a fost – probabil – cel mai slab, mai dezlânat și mai incompetent dintre toate formulele care s-au perindat de 19 ani încoace pe la Palatul Victoria. Moștenirea sa atârnă greu în balanța evaluării întregii guvernări, care este departe de a fi fost un succes.Chiar dacă Tăriceanu crede altceva.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie