Dacã Tãriceanu ne-a înnebunit de cap cu taxa lui de înmatriculare, modificatã ºi transformatã de enºpe ori, Boc ne toacã nervii cu ordonanþa „pensie contra leafã”. N-am avut deloc impresia, din programul de guvernare, cã asta ar fi cea mai arzãtoare problemã a noului Executiv. ÃŽn naivitatea mea credeam cã Bugetul este ceea ce arde ºi pe aceea ce se vor concretiza eforturile lui Boc ºi Compania. Când colo, iatã cã toate tunurile sunt puse pe cei câþiva granguri care încaseazã pensii uriaºe, pe care le completeazã cu lefuri de acelaºi calibru ºi pentru care Executivul face un morman de victime colaterale.
Reacþia premierului la decizia Curþii Constituþionale este una cel puþin ciudatã: specialistul în drept constituþional Emil Boc s-a declarat surprins de decizia Curþii! E ca ºi cum studentul Boc se aratã surprins de faptul cã primeºte nota 2 la examen pentru o lucrare în care vãdeºte necunoaºterea unor lucruri din materia de bazã. Dar asta e o altã boalã cronicã a guvernelor noastre: insuficienta pregãtire sau chiar ignoranþa care însoþeºte promovarea unor acte normative, care sunt întoarse pe motive de procedurã.
Dupã ce a asigurat naþiunea cã nu va da înapoi ºi, dacã a eºuat pe calea Ordonanþei de Urgenþã va persevera pe aceea a unui proiect de lege, Boc reia argumentaþia ºchioapã ce a însoþit ºi lansarea O.U.-ului. ªi anume cã existã niºte „nesimþiþi” care încaseazã pensii exorbitante, peste care mai iau ºi leafã ºi împotriva acestora se bate, nu cu dascãlii, actorii ºi asistenþii handicapaþilor care primesc, de fapt, lovitura cea mai durã. Spun „ºchioapã” pentru cã premierul ignorã faptul elementar cã cele câteva lefuri de vârf salvate în acest fel nu înseamnã mai nimic, cã pensiile sunt cele mai „nesimþite” ºi cã acestea rãmân bine-mersi. Este limpede, deci, cã economia care se face prin interzicerea cumulului este nesemnificativã ºi nu meritã efortul. Mai potrivit ar fi fost ca oamenii premierului sã-ºi punã mintea la contribuþie ºi sã înlãture funcþionarea acelor „legi speciale” care au fãcut ca milioanele de amãrâþi cãrora nu le ajunge pensia sã sponsorizeze veniturile câtorva categorii privilegiate, sã umble la criteriile de pensionare frauduloase de genul celor care iau ca bazã de calcul veniturile din ultimele trei luni.
Boc pare hotãrât sã nu abandoneze lupta. Va merge înainte pe acelaºi drum plin de hârtoape. ªi riscând alte surprize (printre altele ºi aceea ca proiectul sã cadã la vot, în ciuda celor 70% procente teoretice). Ar exista o altã variantã, mai logicã ºi mai simplã. Aceea cã fiecare minister cu astfel de probleme sã-ºi rezolve punctual situaþia: sã nu mai angajeze pensionari ºi sã modifice criteriile de pensionare. Atunci ar cãdea acele „capete” care îl intereseazã pe dl Boc. ªi nu s-ar mai face valurile care acum agitã viaþa ºi aºa de doi bani a pensionarilor care se mai cârpesc cu câte o leafã pentru care nu existã solicitanþi. Este, însã, prea simplu. ªi prea logic...