Ziarul personal Octavian Andronic
08 Dec 2021 - 18:24
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Până acum am învățat trei cuvinte românești: lapte bătut, ciorbă de burtă; pe al treilea nici nu îndrăznesc să-l scriu...

-- Bayer Zsolt, ziarist maghiar cu interdicție de a intra în România

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 29 octombrie 2010 Nr: 3157

Eșec marca "Ponta"

de Octavian Andronic

Anunțat cu surle și trâmbițe, marele marș sindical nu a reușit să aducă la București cei 80.000 de sindicaliști pe care-i și-i propusese. Au fost, cu generoasă aproximație, vreo 30.000, dar tot au dat orașul peste cap.

I-au dat și pe organizatori, care n-au fost deloc pregătiți să gestioneze nevoile elementare ale unei asemenea mulțimi. Și nici mesajele – care au derapat rapid, odată cu imboldurile violente aduse de “agenții” de influență din galeriile de fotbal, depistați ca extrem de activi de către jandarmi. Entuziasmul protestatar s-a stins repede, manifestanții nemaiașteptând nici măcar rezultatul final al votului, spre satisfacția unei bune părți a parlamentarilor Puterii, care au răsuflat ușurați, refuzând să-și mai imagineze ce s-ar fi putut întâmpla dacă se punea în aplicare proiectul Robertei Anastase, de demolare a gardului Palatului Parlamentului.
Una peste alta, nici moțiunea, nici lozincile, nici participarea unor politicieni nu au influențat rezultatul din aula Parlamentului. Entuziasmul fără noimă care-i cuprinsese marți seară pe oamenii lui Ponta, care nu se știe cum reușiseră să contabilizeze 16 din cele 17 voturi ale “Puterii”, necesare moțiunii, s-a topit pe fondul strategiei - imorale, dar sănătoase – a PDL-ului, care și-a ținut oamenii “încătușați” în bănci, spre a-i feri de păcatul trădării. Dealtfel, trădarea a fost cuvântul de ordine. Dacă de cu seară cei convinși erau niște persoane demne de toată încrederea, ajutate să vadă lucrurile în mod corect, a doua zi au fost înfierații pentru trădarea de a nu-și fi trădat partidele din care făceau parte. Dealtfel, lungile discuții sterile pe marginea “nesănătoasei” implicări a pesediștilor în marșul sindical și al “umilinței” la care au fost supuși cei “forțați” să nu voteze au făcut deliciul zilei, dând prilejul unei spectaculoase exerciții de demagogie individuală și de grup.

Un lucru este cert: moțiunea a fost un eșec previzibil! Iar eșecul poartă în totalitate marca “Ponta”. Este prima acțiune de anvergură pe care o orchestrează noul președinte al PSD și din care nu se alege cu nimic, în afară de regretul unora dintre colegii săi după lideri mai autoritari și mai autorizați. Socialiștii au refuzat să vadă, dincolo de slăbiciunile evidente ale părții adverse, mobilizarea strategică a acesteia pentru conservarea pozițiilor pe care le deține. Și, deși calculul aritmetic arăta limpede imposibilitatea unui alt scor, s-au legănat în iluzia că lupta lor dreaptă va sparge rândurile apărătorilor. În absența unei minime coordonări - care mă face să-mi amintesc un alt eșec notabil – cel al referendumului pentru suspendarea lui Băsescu – pronosticul lui Antonescu s-a dovedit a fi corect. În mod cert, nici momentul și nici maniera în care a fost abordată această moțiune, n-au fost potrivite. Mai ales din perspectiva – decisivă, după mine - a inexistenței practice a unui “pas Doi”, care să limpezească modul în care s-ar fi acționat dacă moțiunea ar fi fost adoptată. Este dealtfel, ceea ce a și constituit miza principală a arcului guvernamental: dacă ăștia iau puterea, nu știu ce să facă cu ea! Astfel încât, în mintea multora dintre cei care, chiar dacă și-au dorit și au înțeles necesitatea unei schimbări, a prevalat ideea de a prefera răul existent în locul unui mai rău imprevizibil.  

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie