Ziarul personal Octavian Andronic
25 Iun 2022 - 10:53
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

M-a sunat Elena Udrea și a țipat la mine la telefon că de ce m-am folosit de numele ei ca să intru în prezidiu?! De ce? Nu am voie, ca deputat, să stau în prezidiu? Poate aici evreii nu au voie în prezidiu, numai arabii!

-- Nati Meir, deputat (fost PRM)

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

marți 23 decembrie 2008 Nr: 2395

Eroii Revoluției

de Octavian Andronic

La manifestările de omagiere a Revoluției, Ion Iliescu a fost agresat. S-a aruncat spre el cu monede și a fost huiduit. De cine? De "eroii revoluției". Eroi cu patalama la mână care atestă (cel mai adesea pe bază de martori încrucișați: adică eu depun mărturie pentru tine, tu depui pentru mine) că s-au jertfit pe altarul libertății. Nu degeaba. Națiunea, recunoscătoare, le-a dat recompense și privilegii. Sunt scutiți de impozite, au primit câte un teren agricol și câte un spațiu comercial, li s-au oferit sedii. Unii au știut să prospere, de la această bază de plecare, alții nu: pierzând și spațiile și terenurile, n-au mai rămas decât certificatele pe care le agită amenințător ori de câte ori li se pare că nu mai sunt bgați în seamă. Ori protestele de genul acesta aduc aminte lumii că ei mai există. O lume tot mai puțin preocupată de ce a fost în urmă cu 19 ani, dar tot mai interesată de ce va fi la anul.

Dacă despre eroii în viață nu sunt prea multe lucruri de spus, despre cei care și-au dat viața pentru libertatea noastră jos pălăria! Chiar dacă, în cele mai multe dintre cazuri, sacrificiul lor a fost absurd și inutil. Pentru că, pe 22 Decembrie, aproape nimeni n-a mai înfruntat deschis valul revoluționar. Cei care ar fi trebuit, sau ar fi putut să o facă, ori s-au retras în cazărmi, ori și-au pus brasarde tricolore, sărbătorind victoria. Morții - peste 90%, au rezultat din tirurile bezmetice ale celor care au primit arme ca să apere revoluția. Cum au murit eroii? Episoadele de la sediul MApN, cu uslașii spulberați de tancurile armatei sau cel de la Otopeni, cu ostașii din trupele de Securitate livrați pe tavă tirului militarilor din dispozitivul aeroportului sunt cât se poate de sugestive. Victoria revoluționarilor a fost atât de totală încât, în subconștient, s-a ivit necesitatea inventării inamicului. Așa au apărut teroriștii - precum marțienii de la Rosewell, despre care toată lumea vorbește dar nimeni nu i-a văzut.

Eroii au fost victimele confuziei și neînțelegerilor. Au murit aproape fără să știe de ce. N-a știut nici măcar cel mai tânăr dintre ei, nepoțelul meu Vladimir, în vârstă de doar o lună, răpus de un glonț rătăcit, în pătucul său.

Dacă e vorba să vorbim de eroism, acesta aparține zecilor de mii de bucureșteni fără certificat de revoluționar, care în dimineața zilei de 22 Decembrie au ieșit în stradă, opunând armelor credința lor că ceasul libertății a bătut și cursul istoriei nu mai poate fi dat înapoi.

Cu toată modestia, mi-aș permite să spun că eroic s-au comportat, în acea zi, și aceia dintre colegii mei de la "Informația Bucureștiului" care nu s-au temut să-și pună semnătura pe prima atestare documentară a istoricului eveniment - primul ziar liber al Revoluției, "Libertatea" - într-un moment în care nimeni n-ar fi putut spune că lucrurile fuseseră definitiv tranșate și că n-ar fi fost printre primii puși la zid dacă Ceaușescu s-ar fi întors...

Cât despre Ion Iliescu, recunoașterea meritelor sale reale nu trebuie să vină de la o mână de frustrați cu propensiuni violente. Locul său din istorie nu i-l poate lua nimeni.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie