Desigur, fenomenul crizei economice nu se încadrează între lucrurile agreabile din viața unei colectivități. Este, până la urmă, un soi de catastrofă naturală, precum un cutremur sau un tsunami, care lovește necruțătoe ceea ce întâlnește în cale. Dar, după fiecare eveniment de acest gen, oamenii se ridică și merg mai departe.
Crizele au ceva din implacabilitatea acestor fenomene. Chiar dacă, după ce se produc, crizele lor apar evidente și țin, de cele mai multe ori de erori umane și nu de procese geologice sau meteorologice. De-a lungul istoriei umanității, crizele economice s-au manifestat sub diferite forme, fiind generate de creșteri nesusținabile și generând depresiuni severe. Simplificând, am putea spune că prețul banilor a variat uneori brutal, în funcție de anumite conjucturi sau deciziicu impact general.
La noi criza vine după aproape două decenii de creștere economică, după criza politică din decembrie 1989 care a dus la prăbușirea economiei de comandă. Toți acești ani au adăugat câte ceva – din păcate haotic și necontrolabil – la repunerea în funcțiune a mecanismelor economice. Prețul acestei creșteri buimace a fost o inflație greu de ținut în frâu și seisme sociale și financiare de genul jocurilor piramidale și al falimentelor bancare. Fiecare experiență de acest gen a creat însă anticorpii necesari evoluției, spre o autentică economie de piață. Trendurile instalate în ultimii ani au părut trainice.Ele au generat crize ale forței de muncă și escalada prețurilor în tranzacțiile imobiliare, devenite principalul motor al creșterii economice.
Criza va afecta, cu precădere anul viitor, întreaga populație. Șomajul va crește, puterea de cumpărare va scădea. Zone întregi ale economiei speculative se vor prăbuși. Criza va avea însă și un merit: acela de a o curăța de excrescențele neviabile, de a înlocui ponderea speculațiilor cu aceea a producției, de a reglementa decalajele de pe piața forței de muncă. Cu siguranță că România va ieși, în cele din urmă, întărită din acest examen sever al adaptabilității la noua ordine economică mondială.