Cu exact 20 de ani în urmă, într-un final de ianuarie tensionat, am avut prilejul să fac parte din grupul de jurnaliști care a însoțit delegația română la Strasbourg, unde urma să aibe loc o adunare referitoare la admiterea României în Consiliul Europei.
Era primul pas de integrare a tării noastre în comunitatea europeană și el avea loc sub semnul drepturilor omului și al libertăților democratice, și venea după o serie de evenimente ce puseseră sub semnul întrebării credibilitatea regimului instalat la București după răsturnarea dictaturii. Avuseseră loc deja câteva mineriade, Piața Universității rezonase ca o reacție la neocomunismul pe care l-ar fi reprezentat FSN-ul, iar partidele de opoziție, care pierduseră primele alegeri, făceau un lobby extern intens împotriva guvernului. În aceste condiții forul european era reticent, iar faptul că după un an de la obținerea libertății nu aveam încă acces într-o organizație în care se aflau deja „esticii” din jurul nostru devenea extrem de incomod, blocând alte procese de integrare strict necesare evoluției țării și desprinderii de sechelele totalitare.
Atunci, premierul Roman a fost invitat în plenul Consiliului pentru a răspunde întrebărilor reprezentanților națiunilor membre. Am asistat atunci, pentru ceva mai mult de jumătate de oră, la un veritabil tur de forță al premierului care a reușit să răspundă convingător chestiunilor puse în discuție, unele dintre ele delicate. Dincolo de mult comentatul (și lăudatul!) poliglotism al șefului Guvernului, a fost memorabilă – și extrem de apreciată - rigoarea demonstrațiilor ce i-a adus, în final aplauze. Și – o zi mai târziu – decizia de primire a României în Consiliul Europei.
Două decenii mai târziu, tot la Strasbourg, președintele de azi al României repetă acest exercițiu politic. Joi, Traian Băsescu s-a aflat față în față cu parlamentarii europeni care au dorit să-și lămurească unele aspecte legate de evoluțiile din România. Au fost și întrebări insidioase , cărora Traian Băsescu le-a răspuns ca la București – prin ironii sau prin „externalizarea” problematicii interne, acuzând opoziția de ... externalizare. Probabil că multor români modul în care a reacționat președintele le-a oferit o satisfacție. Poate că unele răspunsuri erau meritate. Dar purtarea președintelui n-a fost una de om politic cu anvergură internațională. Consecințele ironiilor și a bășcaliei ieftine nu vor întârzia să se vadă, iar aparenta sa victorie se va converti într-o și mai mare pronunțată izolare a României și de discreditare a eforturilor și demersurilor sale. |