În condiþiile în care frãmântãrile din lumea presei decanteazã tot mai limpede cine este 'pentru', cine este 'contra' ºi chiar cine se abþine, demersurile pentru fixarea televiziunii ºi radioului public în tiparul existent devin tot mai concrete. Dupã respingerea rapoartelor de activitate ale celor douã instituþii de cãtre comisiile de specialitate ale Parlamentului, plenului nerãmânându-i decât formalitatea validãrii, a început frontal concurenþa pentru noile candidaturi. Partidele îºi verificã fidelii, îi reordoneazã ºi aºteaptã sã-i arunce în lupta politicã din interiorul consiliilor de administraþie. Pentru noii ºefi ai celor douã instituþii, Executivul mai cugetã, sfâºiat între dorinþa de a pune un jurnalist fidel sau un manager tentat de tendinþe de independenþã. Funcþioneazã 'modelul Nicolau', care a venit din cabinetul lui Adrian Nãstase ºi a sfârºit prin a fi repudiat chiar de cãtre membrii partidului acestuia.
Dacã dorinþa dlui Tãriceanu era una sincerã, n-avea decât sã-l lase pe Nicolau în continuare, cãci acesta a ºtiut cum sã facã din TVR un jucãtor redutabil pe piaþa mass-media.
Dl Tãriceanu doreºte însã, deocamdatã în sinea sa, sã împace capra fidelitãþii cu varza eficienþei, ceea ce pare destul de greu. Tuturor acestor manevre le pune capac chiar preºedintele Bãsescu, care regretã cã schimbãrile din cele douã instituþii se fac cu un an mai devreme decât ar fi trebuit, introducând o nouã sursã de tensiuni în disputele publice pe marginea acestui subiect. În stilu-i nonconformist, preºedintele dã impresia cã n-ar fi avut nimic împotrivã sã coabiteze cu un Nicolau 'în formol' ºi cu un ªeuleanu, marcat de ºtampila 'Nãstase' încã un an.
Spre regretul sãu, lucrurile se precipitã ºi vom avea, din nou, douã instituþii care, pe drumul independenþei editoriale se împiedicã sistematic de necesitatea pe care o resimt toate guvernãrile de a-ºi asigura un spate mediatic printr-un program prietenos.
Dincolo de prietenii de circumstanþã, care-ºi oferã servicii pentru perioade mai scurte sau mai lungi de timp, în funcþie de evenimente ºi de sondaje.
|