Ziarul personal Octavian Andronic
25 Apr 2024 - 08:21
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Cât de relaxant e să ieși din lumea asta falsă a costumelor și a debitărilor de nonsensuri unde fiecare se simte mai important decât celălalt, nerealizând că ne petrecem viața făcând lucruri inutile''

-- Peter Imre, Corporate Affairs Director, Philipp Morris România

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Tuesday 12 January 2010 Nr: 2950

Drepturile de autor: "porcina" lui Boc!

de Octavian Andronic

La ceea ce se întâmplă acum cu presa scrisă, introducerea CAS-ului la drepturile de autor n-ar fi decât necesara bomboană de pe colivă. Această amenințare – căci până la urmă despre așa ceva este vorba – apare sistematic pe piață în momente în care anumite forțe politice consideră că ar putea să plătească niște polițe. De data aceasta este vorba despre sancționarea campaniei anti-băsesciene dusă în principal de presa scrisă, în timpul recentului scrutin, dar nu numai.

De aproape un deceniu ziarele tipărite înregistrează un lung și constant declin. Tirajele s-au diminuat continuu și, la ora actuală, BRAT-ul nu prea mai are practic ce număra. Pe măsură ce ponderea și influeanța ziarelor centrale generaliste a scăzut, au crescut cele ale tabloidelor – publicații fără pretenții formatoare, ce se rezumă la a satisface apetitul pentru senzațional ieftin al unei categorii de populație tot mai desprinse de noțiunile de cultură și civilizație. Asta pe de o parte. Pe de alta, presa cu pretenții plătește un tribut dramatic neadecvării sale la o nouă stare: aceea a unor opțiuni limpezi. Presa, în general, s-a străduit să afișeze o obiectivitate și o imparțialitate ce devin tot mai puțin funcționale într-o societate marcată de profunde falii politice. Neasumarea cinstită a unor opțiuni – firești la urma urmelor – a semănat neîncredere în rândul cititorilor, o neîncredere cu consecințe directe în cifrele de vânzări. Criza morală, de atitudine, a fost prompt dublată de criza economică: în fața concurenței televiziunii mai adecvate și mai... ieftine, porția de publicitate a printului a scăzut continuu până la a nu mai putea să acopere cheltuielile curente, fără a mai fi vorba de vreun profit. Multe ziare au fost salvate de la un deces prematur de interese politice care le-au menținut în viață artificial până la deznodământul prezidențialelor. De aici înainte „gripa tiparului” a lovit necruțător. Deja patru publicații, altminteri considerate redutabile, și-au încetat apariția la chioșcuri, iar altele sunt pe cale de a o face.

În aceste condiții o eventuală adoptare a deciziei de a se introduce plata CAS-ului pe veniturile din drepturile de autor va face ravagii. Marea majoritate a gazetarilor în viață trăiesc din aceste drepturi de autor – angajările fiind prea costisitoare pentru bugetele sărace ale redacțiilor. Angajatorii vor reduce automat cheltuielile din suma plătită prestatorilor, ale căror venituri vor fi reduse corespunzător. Și vorbim de angajatorii care au mai rămas în viață. Și de aici concluzia stupidității  mișcării: birul acesta suplimentar nu va mai putea fi încasat din lipsă de... subiecți. Va fi cam la fel cu forfetarul de la IMM-uri: decât puțin de la toate câte sunt, mai bine nimic!

Această măsură ilustrează, în ultimă instanță, completa lipsă de orizont a activității presei, care combate criza cu ce are la îndemână: e ca și cum ai vaccina populața împotriva crizei porcine cu otravă! Un mort nu mai trebuie tratat, deci scad cheltuielile...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie