Ziarul personal Octavian Andronic
26 Sep 2023 - 21:21
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Acoliții premierului trebuie să înțeleagă că spitalele nu au nevoie de medicamente de discotecă sau de pe vremea lui Tudor Vladimirescu!

-- Sorin Oprescu, membru PSD

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 01 noiembrie 2007 Nr: 2068

Dobrin

de Octavian Andronic

Cu peste patru decenii în urma (Doamne, când a trecut atâta timp) mă aflam pe stadionul din Trivale unde se juca un meci amical între FC Argeș (Dinamo Pitești, pe atunci) și o echipă maghiară. Eram în compania unui unchi, antrenor la o echipă orășenească din zonă, care mă adusese acolo cu un scop: să văd la lucru un mare talent, un viitor mare fotbalist. Și l-am văzut. Era blond, cu părul lung pieptănat pe spate, se mișca greoi în aparență, de fapt cu o mare economie de gesturi și toată ținuta lui respira eleganță și siguranță. Avea doar 16 ani și era promovat pentru prima data în echipa „mare” , de la juniori. Nu-mi mai amintesc scorul întâlnirii, nici alte amănunte, mi-a rămas doar întipărit în minte faptul că el juca  cu totul altceva decât ceilalți.
Nu avea să treacă mult și Nicolae Dobrin avea să se afirme ca unul dintre cei mai mari jucători de fotbal pe care i-a dat țara asta. Avea să-i depășească curând și pe cei „vechi”, intrați în legendă, ca Dobay sau Ozon, și pe cei alături sau împotriva cărora avea să joace, precum Gică Constantin sau Țiți Dumitriu. „Gâscanul”- nu știu de unde a plecat această poreclă, poate de la pasul său legănat- desena pe gazon veritabile arabescuri, pasele sale milimetrice  ajungând exact acolo unde trebuia, ca purtate de bagheta unui vrăjitor. El singur a făcut din FC Argeș o echipă mare, europeană, iar golurile pe care le-a marcat pentru Națională au rămas în antologia fotbalului. Talent uriaș, inepuizabil, Dobrin s-a irosit înainte de vreme, datorită unui anturaj entuziast, dar care nu avea ce să-i ofere altceva decât ceea ce i-a împrumutat numele: „Ochii lui Dobrin”- țuica de Pitești, cu care a împărțit și binele și răul. A avut și ghinionul de a fi marginalizat de mafia fotbalistică – la mondialele din Mexic nu a fost introdus în teren nici un minut, datorită „opoziției” dinamoviste- iar atunci când Real Madrid l-a cerut, Ceaușescu s-a opus de teama de a crea un precedent.Un Dobrin la Real Madrid, sau la altă mare echipă, ar fi scris probabil pagini memorabile care l-ar fi plasat în elita mondială. N-a avut însă norocul acesta. Nici bani n-a prea câștigat, iar pe cei pe care i-a avut, i-a irosit cu nonșalanța celui care nu trăia pentru bani.
Pentru mine și pentru mulți din generațiile care au avut șansa de a-l vedea la lucru, Dobrin rămâne cel mai mare fotbalist român, cel mai mare și mai complet talent pe care l-a dat sportul românesc. Nu știu de ce dar am o îndoială că ar mai fi fost același într-un mediu copleșit de oportuniști și de afaceriști, care crează peste noapte vedete artificiale și care înlocuiește competiția reală cu aranjametele din culise. A iubit prea mult fotbalul, adevărul lui, pentru a se putea preta la circul care-l înconjoară și pentru a da doi bani pe cei care fac legea în el. Și poate că Dumnezeu l-a chemat la timp acolo unde nici durerea și nici întristarea nu mai este, pentru a-l elibera de sentimentul neputinței de a schimba ceva într-un joc pe care-l paște dezastrul prin truda celor care fac din el o simplă tarabă…

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie