La Denver, Colorado, în fața a 80.000 de delegați, Barack Obama a fost desemnat oficial candidat al Partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestui an.
Ceea ce puțini credeau posibil la debutul campaniei, din urmă cu aproape un an, s-a întâmplat: America are primul candidat de culoare la cea mai importantă funcție din stat. Și din lume. Există o prejudecată, referitoare la faptul că niciodată, președintele al Americii nu va fi un negru sau o femeie.
Ironia sorții a făcut ca de această dată, jumătatea (teoretică) de Americă „arondată” democraților, să aibe de ales între cele două variante imposibile. Până la alegerea finală, care va confirma sau infirma această prejudecată mai este un pas: alegerile din Noiembrie.
Majoritatea analiștilor sunt de acord că după dublul ciclu republican e rândul democraților să vină la putere. Adică al lui Obama. Adică al primului președinte negru din istoria Americii. Se va putea vedea destul de limpede că adversarii democraților n-au privit cu prea multă seriozitate competiția desemnării. Altfel n-ar fi desemnat un candidat atât de lipsit de har și de șansă ca McCain. Un om prea bătrân pentru nevoia de revigorare a Americii după experiența unui război de uzură. Ca și după Vietnam, America are nevoie de o perioadă de liniște. Nu McCain pare să fie cel în măsură să i-o ofere.
Partidul lui Roosvelt și Kennedy își va înscrie în istoria sa – dacă Obama va ajunge la Biroul Oval – o mișcare strategică strălucită. Aceea de a oferi acelui eșalon electoral devenit majoritar, un candidat care să-l reprezinte. America a încetat să mai fie aceea a categoriei WASP – albi, de origine europeană, protestanți. Este o Americă a unui număr de etnii în care dominantă devine partea de aceeași culoare cu Obama. Obama însuși, nu mai este reprezentantul curentului „King”, al păturilor defavorizate, al căror ideal era să poată fi egale cu celelalte. Obama nu este un candidat al negrilor sau al hispanicilor, ci al acelor americani, de toate rasele, care prin el văd împlinit la vârf „visul american”. Asta nu înseamnă că cealaltă parte a Americii s-a resemnat. Nicidecum. Aceasta va pune asupra lui McCain o presiune extraordinară, căreia nu se știe dacă venerabilul veteran din Vietnam va putea să-i facă față. Nu e mai bătrân decât era Reagan la același moment. America însă nu mai este aceeași și nici contextul mondial.
Dilema Americii e mai presantă ca oricând. Chiar dacă unul dintre termenii săi s-a rezolvat prin eliminarea femeii. Cu negrul va fi mult mai greu.