Ziarul personal Octavian Andronic
07 Mai 2021 - 12:15
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Zapada de pe trotuare trebuie luata la mana, manual.

-- Daniel Vanghelie, primarul Sectorului 5

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

sâmbătă 21 iunie 2008 Nr: 2241

Dihonia liberală

de Octavian Andronic

Atacul la baionetă declanșat de Tăriceanu împotriva lui Orban are o semnificație aparte. Grație funcției de premier, Tăriceanu poate să controleze eficient partidul, fiind în măsură să ofere favoruri și grade celor care dovedesc loialitate. Dar, de asemenea, poate să-i sancționeze pe cei care cârtesc sau ies din rând.

Orban este unul dintre aceștia. Vicepreședintele liberal este, de felul său, un om slobod la gură. Funcția de purtător de cuvânt al partidului i-a oferit șansa de a fi mediatizat mai mult ca oricare dintre colegii săi, o mediatizare servită și de verbul acid al acestuia, și de ținta clară a atacurilor sale. Marea problemă a lui Orban, mai ales de când partidul său a ajuns la putere, a fost funcția. Sau funcțiile. În timp ce colegi mai puțin dotați au devenit parlamentari sau miniștri, el a trebuit să se mulțumească cu tresele de viceprimar.
Aici, la Primărie, a făcut și prima tentativă de a „evada”: în ciuda protocolului dintre PNL și PD, care asigura democraților funcția de primar la Capitalei, el a încercat din răsputeri să obțină o nominalizare în dauna lui Videanu, atunci când funcția a devenit vacantă prin promovarea lui Băsescu la centru. N-a avut susținere și a trebuit să renunțe. N-a renunțat însă la cartea care avea să devină câștigătoare: atacurile lui Băsescu. Cu mult înainte ca ruptura dintre cele două partide care constituiseră Alianța învingătoare să fi devenit efectivă, vocea lui Orban a clamat împotriva președintelui cu o vehemență, e drept, acceptată tacit de colegii săi. Cele câteva remanieri guvernamentale nu l-au găsit pe listele de favoriți, așa încât părea condamnat să rămână politician la nivel municipal. Noroc cu excluderea în bloc a democraților de la guvernare, că s-a găsit un loc și pentru el. Unde? La Transporturi. Un minister vlăguit de prostia lui Dobre și de șmecheria lui Berceanu. Dar având încă resurse să reziste și la proba favoritismului. Ca ministru, Orban n-a făcut mare lucru, în afară de faptul că și-a plasat oamenii și femeile prin diverse funcții bine plătite. Ba a făcut: un accident, din care a ieșit basma curată, prin lipsa de entuziasm a anchetatorilor. Cel mai mare succes din cariera sa politică îl constituie, paradoxal, participarea la alegerile pentru primăria Capitalei. Deși era evident că nu poate avea vreo șansă în fața tandemului Oprescu-Blaga, Orban a reușit ceva: să-și depășească, ca procentaj, organizația pe care o păstorea – cu 0,15 procente! Ceea ce, el personal, ca și susținătorii săi, au considerat a fi o performanță. Nu același lucru l-a apreciat și Tăriceanu. Confruntat cu opoziția surdă în sânul partidului, el pare hotărât să rupă pisica acum, când e pe val: PNL-ul său n-a înregistrat niciodată un procentaj atât de consistent, și - mai ales – în condițiile eroziunii pe care o provoacă actul guvernării. Iar Orban și-a înălțat capul mai sus decât recomnada prudența într-o asemenea situație!
Represaliile au început cu solicitarea demisiei din funcția de lider al organizației și cu mazilirea unuia dintre favoriții săi – prefectul Capitalei. Pobabil că nu se vor opri aici: urmează proba de foc a legislativelor uninominale. Iar atunci Tăriceanu vrea să aibă cel puțin consens.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie