Ziarul personal Octavian Andronic
24 Apr 2025 - 03:48
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postãri pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(datã curentã)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu cred cã pentru a fi votat de oamenii sãraci, trebuie sã fii neapãrat ºi tu sãrac!

-- Viorel Cataramã

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Tuesday 06 January 2009 Nr: 2398

Dezmãþul bugetar

de Octavian Andronic

Cei patru ani de guvernare ai Alianþei, dar în special ultimii doi, asupra cãrora ºi-a pus amprenta guvernarea de gaºcã a liberalilor, au consemnat cel mai mare dezmãþ bugetar din istoria, poate, a ultimului deceniu.

ÃŽn virtutea principiilor economiei de piaþã, banul public a fost jefuit la drumul mare, fãrã ruºine ºi fãrã opreliºti. Practic, nu a mai existat niciun fel de control al modului în care cei îndrituiþi sã foloseascã banii daþi de la buget au împãrþit ºi au distribuit sumele alocate. Curtea de Conturi, consideratã încã o instituþie depãºitã, de sorginte comunistã, n-a fãcut decât sã constate – acolo unde s-a putut – ce s-a întâmplat cu alocaþiile bugetare ºi sã trimitã rapoarte unui Parlament – el însuºi un înghiþitor nesãtul de bani – care n-a avut niciodatã timp sã le ia în discuþie. Practic, orie ºef de instituþie s-a transformat într-un dictator financiar: el ºi-a stabilit salariul ºi sporurile, el a dispus ce cheltuieli ºi cum se fac ºi nu a dat socotealã nimãnui. Modelul a fost dat de însuºi ºeful Guvernului, care a înfiinþat nenumãrate agenþii unde sã-ºi poatã plasa clientela politicã ºi sã o fidelizeze prin lefuri exorbitante. Douã au fost, în acest interval, direcþiile în care au curs, cu nemiluita, fondurile: achiziþii exorbitante, de maºini de lux, de aparaturã, de mobilier ºi cheltuieli de deplasare. Dacã cineva ar face o socotealã, ar constata cu surprindere, cã numãrul zilelor în care angajaþii statului s-au aflat în strãinãtate, în vizite de tot felul, de la documentãri exotice pânã la înfrãþiri ciudate, depãºeºete numãrul zilelor prestate la locul de aºa-zisã muncã. Unul dintre cei mai mari cheltuitori de bani publici este chiar Ministerul de Finanþe, a cãrui sumedenie de ºefi ºi ºefuleþi dispun, pe lângã lefuri ºi sporuri, de multiple prezenþe în consilii de administraþie. Aceste consilii sunt cea mai ºmechereascã cale de a se fura bani legal: cei care trebuie sã aprobe leafa directorului, sunt remuneraþi lunar, pentru participarea la ºedinþe, cu 20% din aceastã leafã. Consiliile de supraveghere sunt alte sinecuri pe bani mulþi, ca ºi comisiile de privatizare, care nu se grãbesc niciodatã sã încheie o privatizare din simplul motiv cã atunci înceteazã sã le mai curgã banii în buzunare. A fost de toatã comedia uimirea pe care a interpretat-o Tãriceanu atunci când a ieºit scandal cu lefurile ºefilor de agenþii – de parcã nu el le fãcuse, pe multe din ele, ºi de parcã nu ºtia cu cât sunt plãtiþi ciracii pe care i-a numit acolo.

Noul guvern vine hotãrât sã taie în carne vie ºi sã economiseascã, doar la prima strigare, un miliard de euro! Vã daþi seama? Un miliard de euro numai din cheltuielile inutile fãcute în ministere ºi alte instituþii publice! Dacã Boc ar avea un minim interes sã adânceascã problema – dar nu-l lasã clientela democrato-socialã care aºteaptã salivând sã intre în pâine – cifra s-ar putea dubla sau chiar tripla ºi s-ar gãsi ºi banii pentru profesori ºi pentru mame, pe care acum Sãrbu de la Muncã îi cautã ºi nu-i gãseºte.

ªi ar mai fi o cale de fãcut bani: impozitarea luxului. ÃŽn România este cel mai ieftin sã fii bogat ºi sã-þi etalezi – uneori cu neruºinare – bogãþia. Bogatul îºi plãteºte capriciile, la fel cum sãracul îºi plãteºte nevoile: tot cu 16%. Marile averi sunt impozitate la fel ca ºi leafa micului angajat. O egalitate pãguboasã ºi oneroasã, pe care deja noua administraþie se face cã nu o vede. La fel cum nu vrea sã vadã multe altele...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie