Ziarul personal Octavian Andronic
29 Feb 2024 - 17:50
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Asta nu mai este opereta politicii românești. Este tragedia politicii românești

-- Radu Câmpeanu despre intrarea în politică a lui Gigi Becali

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

marți 06 ianuarie 2009 Nr: 2398

Dezmățul bugetar

de Octavian Andronic

Cei patru ani de guvernare ai Alianței, dar în special ultimii doi, asupra cărora și-a pus amprenta guvernarea de gașcă a liberalilor, au consemnat cel mai mare dezmăț bugetar din istoria, poate, a ultimului deceniu.

În virtutea principiilor economiei de piață, banul public a fost jefuit la drumul mare, fără rușine și fără opreliști. Practic, nu a mai existat niciun fel de control al modului în care cei îndrituiți să folosească banii dați de la buget au împărțit și au distribuit sumele alocate. Curtea de Conturi, considerată încă o instituție depășită, de sorginte comunistă, n-a făcut decât să constate – acolo unde s-a putut – ce s-a întâmplat cu alocațiile bugetare și să trimită rapoarte unui Parlament – el însuși un înghițitor nesătul de bani – care n-a avut niciodată timp să le ia în discuție. Practic, orie șef de instituție s-a transformat într-un dictator financiar: el și-a stabilit salariul și sporurile, el a dispus ce cheltuieli și cum se fac și nu a dat socoteală nimănui. Modelul a fost dat de însuși șeful Guvernului, care a înființat nenumărate agenții unde să-și poată plasa clientela politică și să o fidelizeze prin lefuri exorbitante. Două au fost, în acest interval, direcțiile în care au curs, cu nemiluita, fondurile: achiziții exorbitante, de mașini de lux, de aparatură, de mobilier și cheltuieli de deplasare. Dacă cineva ar face o socoteală, ar constata cu surprindere, că numărul zilelor în care angajații statului s-au aflat în străinătate, în vizite de tot felul, de la documentări exotice până la înfrățiri ciudate, depășeșete numărul zilelor prestate la locul de așa-zisă muncă. Unul dintre cei mai mari cheltuitori de bani publici este chiar Ministerul de Finanțe, a cărui sumedenie de șefi și șefuleți dispun, pe lângă lefuri și sporuri, de multiple prezențe în consilii de administrație. Aceste consilii sunt cea mai șmecherească cale de a se fura bani legal: cei care trebuie să aprobe leafa directorului, sunt remunerați lunar, pentru participarea la ședințe, cu 20% din această leafă. Consiliile de supraveghere sunt alte sinecuri pe bani mulți, ca și comisiile de privatizare, care nu se grăbesc niciodată să încheie o privatizare din simplul motiv că atunci încetează să le mai curgă banii în buzunare. A fost de toată comedia uimirea pe care a interpretat-o Tăriceanu atunci când a ieșit scandal cu lefurile șefilor de agenții – de parcă nu el le făcuse, pe multe din ele, și de parcă nu știa cu cât sunt plătiți ciracii pe care i-a numit acolo.

Noul guvern vine hotărât să taie în carne vie și să economisească, doar la prima strigare, un miliard de euro! Vă dați seama? Un miliard de euro numai din cheltuielile inutile făcute în ministere și alte instituții publice! Dacă Boc ar avea un minim interes să adâncească problema – dar nu-l lasă clientela democrato-socială care așteaptă salivând să intre în pâine – cifra s-ar putea dubla sau chiar tripla și s-ar găsi și banii pentru profesori și pentru mame, pe care acum Sărbu de la Muncă îi caută și nu-i găsește.

Și ar mai fi o cale de făcut bani: impozitarea luxului. În România este cel mai ieftin să fii bogat și să-ți etalezi – uneori cu nerușinare – bogăția. Bogatul își plătește capriciile, la fel cum săracul își plătește nevoile: tot cu 16%. Marile averi sunt impozitate la fel ca și leafa micului angajat. O egalitate păguboasă și oneroasă, pe care deja noua administrație se face că nu o vede. La fel cum nu vrea să vadă multe altele...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie