Când nimeni nu se mai aștepta și de pe o zi pe alta, s-a deschis sezonul confruntărilor dintre candidații la prezidențiale.
Suspectat că s-ar opune unor asemenea formule, Traian Băsescu a bravat, ca deobicei, și și-a impus condițiile: de azi până mâine și în „vizuina” lui Boc. I-a răspuns Antonescu, în timp ce Geoană s-a eschivat, fiind luat pe nepregătite. Ceea ce s-a întâmplat sâmbătă în holul unui hotel din Cluj n-a fost, practic, o dezbatere, ci o confruntare. Dacă ar fi să facem o comparație cu examenul pentru permisul de conducere (prezidențial) dezbaterile tematice ar reprezenta examenul teoretic, de sală, iar confruntările – proba practică, de traseu.
Examnele de conducere a țării din acest an au început, deci, cu traseul. Și am văzut doi pretendenți care au executat manevre riscante, au mimat coleziuni până la limita accidentului și și-au făcut, prin parbriz, semne indecente. Toate astea într-un timp și un registru de situații prea sumare pentru a obține calificativul necesar. L-ar fi putut avea dacă examenul ar fi avut loc la… Pitești!
Revenind însă pe terenul concret al campaniei electorale trebuie să spunem că acest episod l-a confirmat pe Crin Antonescu ca pe un pretendent real la titlu și n-ar fi deloc exclus ca efectele în sondaje să complice lucrurile până la nivelul de a face posibilă orice formulă pentru turul 2.
Făcând o sumară retrospectivă, vom constata că în niciunul dintre scrutinurile prezidențiale de până acum lucrurile nu au stat atât de mult sub semnul improvizației. În 1990, cei trei candidați – Iliescu, Câmpeanu și Rațiu - s-au întâlnit într-o dezbatere elegantă, pe singurul canal de televiziune, înaintea singurului tur. În 1992, dacă nu mă înșel, n-a avut loc nicio dezbatere, nici între cei 6 candidați din turul 1, nici între cei 2 din turul 2. Abia în 1996 campania electorală a intrat într-un program coerent, organizat de Antena1. Atunci, în turul 1, echipa de campanie a lui Ion Iliescu a refuzat o confruntare „în trei”, cu Roman și Constantinescu, dar au avut loc trei dezbateri finale în turul 2, între Iliescu și Constantinescu.
În 2000, candidații au fost aliniați ca la școală într-o dezbatere unică, înaintea primului tur, cel de-al doilea nemaiopunându-i pe Iliescu și Vadim din motive de incompatibilitate între echipele de campanie. În 2004 a avut loc celebra confruntare între cei doi candidați „comuniști”, tot înaintea turului al 2-lea.
Chestiunea confruntărilor este mai delicată. Evident, există candidați „mari” și candidați „mici și mijlocii”. Este realmente dificil să se găsească un numitor comun pentru toți aceștia și, inevitabil, formulele adaptate vor nemulțumi pe cineva, de fiecare dată. Ca și acum.