Chiar dacã raportul de activitate nu a fost aprobat de un parlament dominat de cei ce ascultã, cuminþi, indicaþiile venite de la Cotroceni ( semnalul dat de preºedinte a fost fãrã echivoc: “Nu mai calc pe la TVR cât timp e Sassu acolo !“) postul public continua marºul sãu de recâºtigare a audienþei pierdute în vremea în care rãmãsese doar furnizor de cadre pentru posturile private, printr-o politicã mai adoptatã rolului pe care trebuie sa-l joace. ªi care nu este, în nici un caz, acela de cutie de rezonanþã a politicii Puterii. Deja jurnalul TVR este altceva, introducând o notã de credibilitate sporitã prin listarea senzaþionalului cu orice preþ ºi printr-o calibrare mai decentã a ierarhiei evenimentelor. Dar, marea schimbare poate fi decelatã în calitatea dezbaterilor – nu doar politice. Aici TVR-ul lui Sassu reuºeºte, într-adevãr, sã fie incomparabil mai echidistant decât alte posturi care-ºi auto - proclamã aceastã condiþie, chiar cu riscul ca echidistanþa sã le parã celor de la Cotroceni ºi Victoria ca o lipsã de loialitate.
Joi seara, postul public a organizat o dezbatere între preºedinþii partidelor parlamentare pe tema referendumului ºi a modificãrii Constituþiei. O temã fierbinte – chiar dacã nu în momentul cel mai potrivit – altele fiind prioritãþile – dar în care s-au angrenat cu tot entuziasmul politicienii care cred cã în felul acesta se rezolvã toate problemele. Dezbaterea s-a bucurat ºi de participarea premierului Boc, în calitatea sa de ºef de partid, ceea ce a dat un cu totul alt suflu discuþiilor teoretice, prin posibilitatea de a avea rãspunsuri concrete la chestiunile puse în discuþie.
Au fost aproape douã ore de dispute vii, care au þinut asistenþa în prizã ºi din care cred cã telespectatorii au reuºit sã înþeleagã mai bine despre ce este vorba. Evident, meciul a fost relativ inegal, prin faptul cã partitura lui Boc a fost volent atacatã de cuplul agresiv al “tinerilor lupi” politici, Antonescu ºi Ponta. Cu calmul ºi echilibrul care-l caracterizeazã, Marko Bela nu s-a situat, de facto, în “echipa guvernamentalã”, lãsându-l de multe ori pe Boc sã se descurce singur.
Ceea ce mi s-a pãrut în cea mai mare mãsurã interesant în aceastã dezbatere, a fostrecunoaºterea cvasigeneralã a caracterului demagogic al argumentelor aruncate în joc. Fiecare participant s-a arãtat conºtient de propria sa încãrcãturã de demagogie, nutrind însã speranþa cã a celorlalþi o depãºeºte. S-au adus noianuri de acuze de cãtre toate pãrþile, ajungându-se, în final, la o concluzie neexprimatã: cã pentru situaþia dramaticã în care se aflã o Românie copleºitã de crize ºi de incapacitatea de a reacþiona eficient, se fac vinovaþi toþi cei care s-au perindat la conducerea þãrii în diversele variante de guvernare Nimeni nu ºi-a putut aroga “virginitatea”, cu argumente, sfârºind prin a se rezuma la diferenþele de încãrcãturã negativã. Cât despre tema principalã, aceasta a rãmas în coadã de peºte: “votul românilor” pentru revizuire este important dar nu decisiv, atâta timp cât nu poate fi identificatã o formulã idealã. ªi, vrând – nevrând, ajungem din nou la prima calitate a politicii româneºti: demagogia.