Ziarul personal Octavian Andronic
26 Mai 2022 - 17:33
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Eu, sincer să fiu, aș vrea să dau postul Tele 7abc lui Ludovic al XIV-lea.

-- col. (m) Virgil Voiculescu, director general Tele 7 abc

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 17 noiembrie 2010 Nr: 3171

Detașamentul portocaliu de femei

de Octavian Andronic

Mai țineți minte creațiile revoluției culturale din China, din urmă cu peste 30 de ani? În special cele din domeniul coregrafiei, ramură de care se ocupa chiar consoarta lui Mao și unde strălucea baletul „Detașamentul roșu de femei”, în care propaganda de partid se împletea strâns cu performanța acrobatică, rezultând ceva greu de înțeles pentru noi, europenii.
Mi-am reamintit acest tip de spectacol urmărind evoluția de pe scena politică a câtorva dintre reprezentantele sexului așa-zis „slab”, ale Partidului Democrat Liberal. Între acestea, o prezență aparte ocupă Elena Udrea, care urmează să devină președintele celei mai importante organizații a partidului – cea a Capitalei. Doamna Udrea nu are, nici deocamdată, nici mai târziu, vreun competitor. Candidatura unică este o caracteristică tot mai specifică a partidului condus, nici măcar din culise, de Traian Băsescu. Candidatură unică a avut PDL-ul și la conducerea Camerei Deputaților, prin Roberta Anastase. Unică a fost și candidatura Sulfinei Barbu la cârma organizării Sectorului 2 și tot unică a fost opțiunea pentru Elena Băsescu, ca europarlamentar independent, susținut de întreaga mașinărie de vot a PDL-ului.

Cu aceste persoane și altele asemenea se conturează profilul unei organizații politice aparte: „detașamentul portocaliu de femei” al lui Traian Băsescu. Tot mai evident acesta apare ca ”arma secretă” cu care președintele țării înfruntă și controlează din culise excesele sau lipsa de loialitate a bărbaților din partid. În timp ce liderii cu autoritate ai PDL-ului, precum Blaga, Videanu și Berceanu au fost scoși ca niște măsele stricate din gura Guvernului, „măseaua de minte” Elena Udrea și-a păstrat netulburată poziția. În timp ce opoziția tună și fulgeră împotriva furtișagului la vot al Robertei Anastase, partidul face zid în jurul său – cunoscând, evident, poziția „șefului” – chiar cu riscul de a bloca în continuare funcționarea Parlamentului și a Executivului, până la eșecul definitiv al acordului cu FMI.

Traian Băsescu vădește o loialitate și un cavalerism puțin obișnuit față de femeile care au trecut prin viața sa (politică). Poate că singurele cazuri de abandon rămân acelea ale duduii blonde, Pârvulescu pe nume, pe care ar fi dorit-o ministru al Integrării Europene în guvernul Alianței DA - în ciuda crasei sale incompetențe și Adriana Săftoiu, pe care a sacrificat-o în favoarea Elenei Udrea, eterna câștigătoare a tuturor meciurilor arbitrate de președinte. În perspectiva acestui tip de comportament, mă îndoiesc tot mai serios de valabilitatea ideii exprimate de același președinte că n-ar fi venit încă vremea unei femei șef de partid sau de țară. Sunt afirmații de tipul celor pe care președintele a demonstrat că nu dă doi bani când (alte) interese i-o cer, și n-aș fi deloc mirat dacă șefia organizației municipale nu va fi o treaptă care să justifice următorul pas spre „succesiunea” lui Emil Boc. Cu siguranță că Băsescu n-a epuizat gama de surprize și de experimente la care supune, cu naturalețe, atât clasa politică cât și poporul de la care nu prea se mai reclamă în ultima vreme.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie