Oprescu poate sã rãsufle uºurat: prima zãpadã din aceastã iarnã n-a mai luat prin surprindere - ca de obicei - municipalitatea.
Evident, nu este doar meritul primarului, care a lãsat niþel deoparte populismele ºi recordurile pentru Guiness Book ºi s-a concentrat pe fluenþa (scuzaþi eufemismul) circulaþiei. Este, în primul rând, meritul naturii, care a trimis din ceruri doar o rafalã de nea. Iar în al doilea, este meritul companiilor de salubritate, care n-au dorit sã-ºi strice reputaþia ºi sã-ºi pericliteze contractele, aºa încât au scos pe strãzi, la înaintare, toate trupele ºi armamentul din dotare. Dacã ar fi sã se facã un clasament al acestei prime campanii, pe primul loc se situeazã ROMPRESTUL, care acþioneazã în sectoarele 1 ºi 5. Mai nou venitã pe piaþa salubritãþii Capitalei, compania a avut de înfruntat nu doar concurenþa (adesea neloialã) a celorlalþi furnizori de servicii, dar ºi feluritele arme politice puse în funcþiune de aceºtia. Sectorul 1, unul dintre cele care dispun de cea mai mare suprafaþã de drumuri principale, utilizate la cote înalte, a ieºit cu bine din încercare, cu atât mai mult cu cât ochii iscoditori ai presei sunt pe el, fiind cel mai la îndemânã pentru echipele de televiziune ºi reporterilor de teren. Nu ne rãmâne decât sã sperãm cã Cel de Sus nu ne va pune la încercare prea tare în continuare ºi cã vom reuºi sã o scoatem la capãt. N-aº abandona însã aceastã temã fãrã a face câteva observaþii.
Prima este cã încep sã se vadã cu claritate efectele benefice ale de-monopolizãrii acestui serviciu public. Exlcusivitatea vechiului RASUB a fost preluatã, printr-o serie de inginerii puse la cale de fostele administraþii, de cãtre o companie aºa-zis mixtã (REBU), la care primãria era ºi prestator ºi beneficiar. Un evident conflict de interese care a fãcut, ani la rând, sã nu poatã fi tras nimeni la rãspundere pentru evidentele nereguli ºi pentru activitatea nesatisfãcãtoare a acestui grup. ÃŽnsãºi cãciula acestui serviciu public era prea mare pentru un singur operator. Luptele de gherilã care au început odatã cu rezilierea contractului „istoric” de cãtre câteva administraþii de sector au avut efecte contondente, declanºãndu-se adevãrate lupte de stradã între echipele companiilor rivale. La vârf, disputa s-a axat pe contestarea în serie a licitaþiilor cu rezultate neconvenabile, blocându-se luni în ºir desfãºutrarea activitãþii de salubritate. Abia acum încep sã se vadã rezultatele benefice ale eliminãrii monopolului, între companiii declanºându-se o concurenþã realã din care primul dintre cei care au de câºtigat este cetãþeanul. Probabil cã efectele concurenþei se vor vedea în continuare ºi pe planul deszãpezirii, ceea ce ar putea sã facã ca, mãcar în unele sectoare, munþii de zãpadã scoºi în pripã din carosabil, sã nu reziste pânã când primãvara le va hotãrî, în mod natural, soarta.