Ziarul personal Octavian Andronic
21 Mar 2023 - 06:03
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

"De ce nu m-am făcut ministru, mă privește. Aș fi putut să fiu, dar am hotărât să nu fiu!"

-- Dan Voiculescu, președintele PUR

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 07 ianuarie 2010 Nr: 2947

Democrația de partid

de Octavian Andronic

Spuneam, cu un alt prilej, că nicăieri – în societatea contemporană – nu este mai puțină democrație ca în interiorul partidelor politice. Acestea sunt, de regulă, feude cu lideri instalați pentru perioade neprevăzute, care domnesc cu sprijinul unor grupuri de interese, ignorând în primul rând libera exprimare a membrilor, taxată ca deviaționism sau sectarism, ca pe vremuri.

Două exemple recente. Primul: cam în aceeași zi, doi pedeliști care s-au remarcat prin rolul lor activ – adeseori violent chiar – în campania de apărare a candidatului la președinție Traian Băsescu în fața atacurilor venite dinspre contracandidații acestuia, au exprimat – pe blogurile personale – anumite rezerve față de climatul din interiorul partidului, pe care-l consideră puțin propice confruntării de idei. Au primit cu promptitudine replica președintelui partidului, Emil Boc, care i-a urecheat părintește, găsindu-le o scuză în faptul că nu prea sunt prezenți în interiorul partidului, printre membrii cu greutate și autoritate. Ceea ce este parțial adevărat: nici Cristian Preda, europarlamentar, și nici Sever Voinescu – secretar al Camerei Deputaților, nu adastă pe la sediile partidului, la o parolă cu membrii simpli sau galonați ai acestuia și nici pe la ușa domnului Boc nu fac coadă. Amândoi au un defect comun intelectualilor: nu respectă disciplina și ierarhiile de partid. Ei cred că partidul e un fel de bibliotecă unde vii, iei niște cărți, le aduci înapoi cu pasajele subliniate și te angrenezi în polemici cu cei care au înțeles din lecturi altceva decât tine. Din acest punct de vedere, și Preda și Voinescu ar putea lua exemplu de la tânărul Prigoană, care are un comportament tipic de politician cu un viitor luminos în față: exprimă cu regularitate doar aceleași idei pe care le aude pe la șefii săi, e devotat până la sacrificiu cauzei partidului și nu pune în discuție valabilitatea deciziilor conducerii. De asta este și susținut cu atâta căldură de întreaga conducere în demersul său parlamentar.

O altă probă de „deviaționism” vine – paradoxal – de la un  om pentru care, dintotdeauna, partidul a fost mai presus de propriile principii. Ion Iliescu a înfruntat cu demnitate și răbdare vicisitudinile la care l-au supus cele două partide pe care le-a frecventat. Ceaușescu l-a trimis la munca de jos, iar Geoană la scaunul onorific. Nu a rupt partidul, deși ar fi putut-o face cu ușurință, nici în 1997 și nici în 2005. Este însă pe punctul să o facă acum. După ce l-a susținut răbdător și împotriva  propriilor convingeri pe Geoană în campania prezidențială, acum se leapădă de el și vine cu părerea că mai bine, la conducerea partidului, ar fi Năstase și Diaconescu. Ceea ce, în limbajul de specialitate, reprezintă o veritabilă declarație de război la adresa președintelui încă în funcție. Ion Iliescu nu mai respectă nici el principiile sacrosancte ale unității și statutului, sugerând că schimbarea ar trebui făcută cât mai curând. Lucru care-l  pune pe Geoană într-o situație extrem de delicată: dacă nu reacționează, înseamnă că acceptă ideea. Dacă reacționează – aplică un principiu totalitar, blocând exprimarea liberă.

Și într-un caz și în altul, democrația de partid rămâne o formă golită de conținut…

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie