Trecerea dintre cei vii a lui Sorin Moisescu a lãsat în urmã o undã de compasiune care a fãcut ca - în ciuda tentaþiei adeseori maladive a presei - sã nu se mai evoce circumstanþele prezenþei sale în prima scenã a politicii româneºti.
Sorin Moisescu a murit.de un cancer pe care nu ºi-1 cunoºtea. Cu puþin timp în urma, vreun an - îºi pierduse soþia, în urma aceleiaºi cumplite maladii. Nu este greu sã ne imaginãm ce a însemnat pentru cel con- fruntat cu o asemenea tragedie familialã suplimentul personal pe care i 1-a oferit, deloc generoasã, viaþa.
Dincolo de toate aceste consideraþii, am sentimentul cã Sorin Moisescu reprezintã un caz rar în viaþa publicã româneascã. Chiar dacã vine, probabil, într-o sensibilã contradicþie cu profesia sa... ªi anume, fap- tul cã „steaua" lui profesionalã a rãsãrit târziu, o datã cu victoria în alegerile din '96 a preºedintelui Constantinescu. Chiar pe ultimii „metri" ai campaniei, când rezultatul putea fi întrevãzut, candidatul anunþa cã în lupta împotriva corupþiei va beneficia de concursul unui magistrat de excepþie. Cine era acesta s-a vãzut imediat ce a fost constituitã echipa'de la Cotroceni, unde dl Sorin Moisescu a ocupat funcþia de consilier pe probleme juridice. A urmat plasarea sa în fruntea Parchetului General, pentru „deblocarea" dosarelor de corupþie ºi reformarea instituþiei (reformã extrem de parþialã, din pãcate). Principalul obiectiv care i-a revenit lui Sorin Moisescu a fost, însã, „adevãrul despre Revoluþie". ÃŽn timpul mandatului sãu a început instrumentarea principalelor dosare, între care ºi acela al generalilor Stãnculescu ºi Chiþac. Apoi, când „ºtafeta" a fost predatã Curþii Supreme de Justiþie, Sorin Moisescu a devenit preºedintele acesteia. Una dintre ultimele cauze la care a lucrat ca membru al completului de judecatã a fost cea în care s-a pronunþat condamnarea la 15 ani de deten- þie a celor consideraþi rãspunzãtori de masacrul de la Timiºoara.
S-ar putea spune cã Sorin Moisescu reprezintã un caz singular de devotament pânã la moarte faþã de cauza prietenului ºi colegului sãu de ºcoalã, pentru care a „bifat" poate singurul rezultat concret al „Contractului cu România".