Ziarul personal Octavian Andronic
18 Mai 2024 - 04:28
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

O carte bună este ca o mâncărime - nu te poți abține să nu ajungi la ea!

-- Laura Bush

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Thursday 25 March 2010 Nr: 3008

Decimarea ființei umane

de Octavian Andronic

Am așa, o bănuială, că “ființa umană” a dlui Voicu nu va fi “decimată” în arestul de la Rahova pentru că iată, dânsul s-a și îmbolnăvit și s-a internat iute în spital. Are hipertensiune arterială, boală de care suferă cam jumătate dintre români, și starea sa nu se va îmbunătăți, fac pariu, până când nu va trece valul ăsta cu arestarea sa.

Care arestare mi se pare cu cântec. Problemele lui Voicu au deja câteva luni, de când a fost umflat pe stradă și dus la Parchet, pentru anchetă. Din acel moment au început să se scurgă în presă informații despre caz. Mai întâi s-a făcut inventarul celor implicați: judecătorii Costiniu și Jipa, oamenii de afaceri Cășuneanu și Locic, vreo câțiva polițiști. A intervenit chiar Parchetul comunicând că lui Voicu i s-a interzis să aibe contacte cu colegi de parlament ca Hrebenciuc sau de partid, ca Vanghelie. “Dosarul” său era aproape complet când – nu se știe cum – conținutul interceptărilor aflate la dosar au erupt în presă. De aici înainte practic n-au mai existat secrete în “cazul Voicu”. S-a aflat și cine e  “cârtița” ( cu ce l-or fi strâns cu ușa procurorii pe Liviu Capotă, de la “Select”, de-au reușit să împânzească restaurantul cu microfoane ?)

Imaginea publică a lui Voicu a fost făcută praf, nu de procurori sau de jurnaliști, ci de el însuși. Pentru că din convorbirile sale eliptico – criptico – golănește a reieșit cu maximă acuratețe portretul unui palavragiu care însă, dincolo de palavre, și-a construit o solidă rețea de relații în toate instituțiile care-i puteau servi “clienții“. Uneori stau și mă întreb căt de mare era influența sa în aceste medii și dacă nu cumva blufa, cum făceau cei care-ți luau banii să-ți pună pile la examene și dacă treceai, rămâneau cu banii, dacă nu, ți-i dădeau înapoi, fără să facă nimic.

Problema care se pune acum este să fie arestat. De ce ? – mă întreb și nu mai înțeleg rațiunea – dacă nu cumva este vorba despre acea “rațiune“ clasică în virtutea cărei operau procurorii comuniști: ce nu reușeau să scoată de la tine cât erai în libertate, scoteau după ce te băgau jos, la  “decimare“ ( știe Voicu ce știe ). Or, dacă nu au deja ce le trebuie pentru a-l trimite în judecată, ne îndoim că vor mai obține ceva, mai ales în condițiile în care Voicu e expert în astfel de chestiuni și îl are alături pe avocatul Mateuț, specialist în problemele corupților fără corupție. Nu trebuie, însă, să fii mare specialist, ca să-ți dai seama că dosarul e subțirel, că în afara anecdoticii și a exprimărilor colorate nu prea are substanță – cu atât mai mult cu cât nici intervențiile nu s-au soldat cu vreun rezultat: în ciuda mitei dată cu acte și TVA, Cășuneanu a pierdut procesul, iar Locic n-a scăpat de probleme. Cazul lui Voicu începe să atârne mai greu în zona escrocheriei și înșelătoriei, decât a corupției.

Incult, fanfaron, vulgar și șmecher, Voicu trasează portretul robot al unei specii care s-a cocoțat până la vârful politicii și dacă e cineva de condamnat cu adevărat, sunt cei care l-au tolerat, l-au ajutat și l-au suportat să ajungă unde a ajuns. Cât despre unde mai putea să ajungă, cu puțin  “noroc“, prefer să nici nu mă mai gândesc.  

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie