Ziarul personal Octavian Andronic
05 Dec 2022 - 17:26
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Cât de relaxant e să ieși din lumea asta falsă a costumelor și a debitărilor de nonsensuri unde fiecare se simte mai important decât celălalt, nerealizând că ne petrecem viața făcând lucruri inutile''

-- Peter Imre, Corporate Affairs Director, Philipp Morris România

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 31 iulie 2008 Nr: 2275

Decesul lui Gușă

de Octavian Andronic

Anunțăm – cu oarecare întârziere – pe această cale, decesul celui care a fost președintele PIN, regretatul Cozmin Gușă.

Tragicul eveniment a avut loc în ziua primului tur pentru alegerile locale, mai exact atunci când s-au anunțat rezultatele provizorii. Cu pulsul scăzut brusc până la nivelul 5,76 procente, președintele PIN n-a mai putut fi resuscitat. Și-a dat obștescul sfârșit politic pe catafalcul partidului pentru care funcționase ca un fel de mocăniță (PIN obținând în București doar 3,87 procente).

O grea tăcere s-a așternut asupra numelui și persoanei dlui Gușă, până când, zilele trecute, a avut loc un miracol: a înviat, din moartea (politică) pre moarte călcând! S-a confesat atunci unui post de televiziune, anunțând cu durere renunțarea la viața politică datorită profundei dezamăgiri produse de un electorat incapabil să-i înțeleagă nobilele idealuri și să le gireze cu votul său. Nici soarta partidului nu este mai bună, dl Gușă afirmând că, foarte probabil, acesta va ieși din scenă, nemaiavând fonduri pentru o viitoare campanie electorală.

Și asfel, o istorie de succes, începută la doar câteva zile după alegerile din 2004, odată cu conflictul cu noul șef al statului, care a dus la abandonarea partidului din care făcuse parte și la crearea unuia nou, se încheie în tăcere și dezastruos.

Cozmin Gușă este unul dintre meteoriții politicii românești. Apărut din neantul business-ului, unde l-a ochit „vânătorul de capete” Adrian Năstase, s-a trezit instalat, dintr-o dată, în fotoliul înalt de secretar general al unui partid care la momentul respectiv deținea toate pârghiile puterii. În postura de „mare aranjor”, de post-Hrebenciuc, Gușă s-a simțit ca peștele în apă. Certele sale calități de combinator s-au exersat cu frenezie până la punctul carambolului cu vechea generație din partid, care nu putea asista nepăsătoare la acest transfer de putere și înfluență către o mână de noi-veniți. Conflictele s-au acutizat până la momentul în care, sub presiunea unor intervenții centrifuge, Năstase a fost  nevoit (dar nu cu foarte multe regrete) să-l descăuneze. Orgolios, Gușă n-a acceptat o condiție comună și a părăsit partidul în care de abia intrase. S-a orientat rapid către steaua în urcare a lui Băsescu, căruia a dorit să-i devină un soi de mentor politic, ignorând instinctele primare ale acestuia. La primul semn de încălcare a disciplinei de bord – solicitatarea imperioasă a direcției unuia dintre serviciile de informații – marinarul l-a aruncat în mare. S-a salvat de la înec printr-un colac de salvare pe care l-a botezat PIN și cu care a încercat să ajungă la un țărm mult prea îndepărtat.

În alte condiții – între care și aceea a ne-arderii unor etape (mi-l amintesc, cu o statură crescută brusc, primind cu aere de pașă solicitanții de favoruri care-i lustruiau clanța ușii biroului somptuos din Kisseleff – și cu ceva mai multă șansă, poate că Gușă ar fi reușit să coaguleze un pol de politică nouă, mai tânără și mai deschisă. A avut însă ghinionul intersectării – în etapa hotărâtoare - cu un personaj de aceeași factură, doar de calibru superior: Oprescu. Acesta i-a confiscat din start orice atu, condamnându-l la moarte.

Politica.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie