Ziarul personal Octavian Andronic
30 Sep 2023 - 14:51
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

O carte bună este ca o mâncărime - nu te poți abține să nu ajungi la ea!

-- Laura Bush

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 26 ianuarie 2011 Nr: 3214

De la "sistemul ticăloșit" la "statul ticălos"

de Octavian Andronic

Traian Băsescu ne-a împuiat capul pe la trecutele alegeri cu „sistemul ticăloșit”, din care el însuși provenea ca un produs de succes. După cinci ani de înțeleaptă conducere, iată că se impune o nouă noțiune: aceea de „stat ticălos”.

Ce e „statul ticălos”? Acela care-și conservă privilegiile pe seama celor mai defavorizați membri ai săi. Care, atunci când proasta administrare și hoția îl amenință cu falimentul, bagă mâna, fără nici o reticență, în buzunarele tot mai goale ale oamenilor. Acela care nu ține cont de nimic altceva decât de „nevoile” clientelei sale politice pentru a cărei prosperitate nu ezită să împovăreze și mai mult categoriile sociale care au dus, sistematic, greul reformelor niciodată finalizate.

„Statul ticălos” este exact acela care, atunci când trebuie să-și reducă cheltuielile unei administrații lăbărțate și ineficiente, preferă să taie, „democratic”, lefuri și pensii, ca să nu se atingă de privilegiile unor persoane și instituții favorizate. Adică, acela care face orice altceva decât să protejeze, să asigure supraviețuirea celor pe seama cărora guvernează „în folos propriu”.

Valul de proteste ale pensionarilor militari – într-o foarte mare măsură justificate – sunt  perdeaua de fum care acoperă cea mai mare ticăloșie: cea a aplicării Legii unitare a pensiilor. Sub această denumire se ascunde un proces masiv de spoliere a 90% dintre cei care și așa trăiau la limita subzistenței. Sub pretextul – ce poate deveni penal – al negăsirii de documente justificative pentru anumite perioade (statul fiind deținătorul arhivelor, nu cetățeanul) se operează tăieri masive ale pensiilor, rezultate din aplicarea soluției ”salariului mediu pe economie” pentru intervalele respective. Precizarea făcută în formularele noilor decizii – redactate într-o păsărească perfectă – cum că cei cu nemuțumiri pot face contestații și, preț de trei ani, pot să-și caute documentele lipsă – sună cinic: dacă mai trăiți trei ani, o să primiți bani din urmă. Dacă nu, să vă fie țărâna ușoară!

Mi-a căzut în mână decizia nr. 196183/ 13.12.2010, primită mai deunăzi de doamna Elena. Calcule complicate au ca rezultat final o reducere a pensiei acesteia de la 798 de lei, la 432! Adică la jumătate! Îți este absolut imposibil să înțelegi – din lectura formularului – motivele pentru care recalcularea dă acest rezultat stupefiant, din care reiese că doamna Elena va trebui să-și treacă zilele pe care le mai are de trăit cu circa 3 euro pe zi!

Dacă nu e mulțumită și face contestație, va trebui să-și ia bastoanele cu care se deplasează și să înceapă să colinde pe la instituțiile pe la care a lucrat pentru a lua adeverințele pentru perioadele pentru care Casa de Pensii nu mai găsește documente justificative. Faptul că doamna are 87 de ani nu are importanță...

„Până să primesc decizia nu am privit cu ochi buni huiduielile și invectivele la adresa președintelui. Mi-am zis că trăim într-o țară civilizată și nu așa se rezolvă lucrurile. Acum însă îmi vine să iau cârjele, să ies în piață și să strig și eu: Jos Băsescu și toți ai lui, care ne umilesc în halul ăsta!”.

Statul ticălos n-are soluții. Sau nu vrea să aibă alte soluții decât cele ticăloase. Mă gândesc că de mare ajutor i-ar fi un soi de soluție finală pe care au mai încercat-o și alții: ca pensionarii ăștia nesimțiți să se îmbrace frumos, să se așeze în pat și – dacă sunt cu plata la zi - să dea drumul la gaze...

P.S. Numai din cei 80.000 de euro pe care vrea dna Udrea să-i cheltuie pe spoturi de promovare a inexistentului turism românesc s-ar fi putut plăti 3200 de pensii ca cea a doamnei Elena...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie