După ce a stat aproape trei ani în nemișcare, ca simplu memorial, pentru toate bisericile demolate de Ceaușescu – după cum fusese și proiectul inițiat de Răzvan Theodorescu, pe atunci ministru al Culturii – biserica de la Cotroceni a cunoscut o veritabilă agitație, demarându-se lucrări de finisaje și de dotare cu mobilierul bisericesc aferent ( altarul original se află la Muzeul de Artă).
Nu se știe exact a cui a fost ideea, în orice caz nu a președintelui, care pe vremea aceea nu-și vedea capul de treabă, prins în agitația suspendării, referendumurilor si alegerilor. Acel cineva însă s-a gândit foarte bine: redarea bisericii circuitului de credincioși ar da semnalul pozitiv alegătorilor: în timp ce liber-cugetătorul Iliescu s-a mulțumit cu o operațiune formală, de restituire, pravoslavnicul Băsescu va reda lăcașului sufletul de care avea nevoie. Față de cheltuiala pentru refacere, cea dedicată dotării n-a fost excesivă: câteva milioane de lei, din bugetul președinției, dublat la finele anului trecut tocmai în astfel de scopuri. Că sfințirea bisericii a avut loc doar cu ceva mai mult de o lună înaintea alegerilor prezidențiale, este o simplă întâmplare: acum s-au terminat lucrările și sfântul locaș a fost gata să-și primească binecuvântarea.
Si, ca să mânjească semnificația unui moment înălțător, cu mâncătorii dintre ale lumești, niște g…azetari s-au găsit să facă caz de faptul că pe clopotul bisericii era înscris, pe lângă numele ctitorului și cel al patriarhului Daniel, și acela al lui Traian Băsescu. Pentru a purta pentru vecie (ori până la vreun alt demolator?) numele celor care au făcut posibil acest gest. „Habar n-am ce scrie pe clopot!”- a replicat președintele strâns cu ușa. „Mi s-a spus că așa e obiceiul!”- a mai adăugat, vizibil surprins, președintele, când i s-a pus întrebarea. „Ce plăcuță? Habar n-am!” – a mai spus dânsul când a fost întrebat și despre placa memorială ce fusese fixată în zidul bisericii în 2008, când s-a înălțat aceasta, și pe care figurau numale patriarhului Teoctist și al președintelui Iliescu.
Eu îl cred. Nu e treaba unui președinte să dea altfel de indicații. Nu-l văd spunând: „Scoateți naibii placa aia cu Iliescu”. După cum nu le-a spus nici celor de la Bruxelles, când înaintea primei sale vizite la sediul Delegației Române pe lângă UE, gazdele au dat jos placa pe care scria că aceasta fusese dată în funcțiune prin grija și cu participarea lui Adrian Năstase. Și la Bruxelles și la Cotroceni au acționat spiritele slugarnice ale unor colaboratori prea îndatorați pentru a nu face tot ce pot spre a-i fi pe plac stăpânului.
Nu. Traian Băsescu nu e ctitor al bisericii Cotroceni. Ar putea fi cel mult ctitorul Cramei, dată în folosință în mandatul său și cu contribuția lui Voronin, după ce același Iliescu, și nebăutor pe lângă ateu, o ignorase vreme de vreo zece ani.
De ce trag clopotul cu numele tău, Traiane? De frânghie, bineînțeles.