Traian Bãsescu face concurenþã economiºtilor ºi lanseazã un nou concept: criza datoriilor suverane. Este tipul de crizã care loveºte nemilos, în stânga ºi în dreapta, naþiunile care þin morþis sã trãiascã peste posibilitãþi, acumulând datorii ce devin de nestins. Prima þarã europeanã care a contractat aceastã boalã este Grecia. A venit rândul Irlandei ºi pronosticurile prezidenþiale pun la zid, ca urmãtoarele victime, Portugalia ºi Spania.
Cum stãm noi la acest capitol? Surprinzãtor de bine – dupã aceeaºi opinie prezidenþialã. “România a fãcut, în 2010, ceea ce trebuia fãcut!”. Cu alte cuvinte, este meritul Guvernului Boc cã n-am intrat într-o astfel de crizã. Rãmânem doar cu cealaltã, cea cunoscutã. Aici sunt nenumãraþi gânditori de seamã care-ºi dau cu parerea ºi la toþi evaluãrile se învârt în jurul cifrei bugetarilor care vor trebui scoºi din sistem. ÃŽntre 80.000 ºi 16.000 – nimeni nu pare sã deþinã adevãrul absolut. Principalul evaluator – Emil Boc – este de pãrere cã în 2011 acest obiectiv va fi atins pe cãi naturale: prin pensionãri ºi decese ºi prin retragerea voluntarã a celor care vor considera cã e preferabil sã-ºi caute un rost prin cele strãinãtãþi. Cu alte cuvinte, o grãmadã de funcþionari publici, dintre cei care nu fac, sau nu ºtiu sã facã mare lucru, se vor repezi sã facã orice prin alte þãri. ÃŽmi vine greu sã cred bazaconia asta. Cred cã mulþi, majoritatea, vor prefera sã ia cele 5 milioane, ajutorul de ºomaj, cãutându-ºi o slujbã la negru din care sã completeze necesarul de trai. ªi asta cu atât mai mult cu cât trâmbiþata noastrã aderare la spaþiul Schengen din Martie 2011, ce ar aduce cu sine circulaþie fãrã opreliºti de-a lungul ºi de-a latul Europei, se cam pierde în ceaþã: ultimul semnal negativ vine de la ºeful grupului socialist din Parlamentul European care a avertizat cã noi ºi bulgarii nici n-ar trebui sã ne gândim la aºa aºa ceva pânã nu ne rezolvãm problemele þiganilor ºi ale imigranþilor din est. De unde rezultã cã scurta noastrã îmbãþoºare în faþa lui Sarkozy pe tema co-etnicilor noºtri întorºi acasã, ne va costa destul de scump.
Dar, las’cã vine ea creºterea economicã. Oricum, preºedintele ne-a asigurat cã nu se va adânci criza, ba, dimpotrivã, vom începe sã ieºim din ea. Cum ºi de ce? Nimeni nu ºtie sã spunã prea exact. Oricum, bani pentru investiþii nu vor fi nici în 2011, iar disponibilizãrile masive nu numai cã vor adãuga povara ajutoarelor sociale, dar vor menþine la un nivel scãzut consumul. Or astea douã sunt suficiente pentru ca la anul sã asistãm la adevãrate razboaie civile la cozile unde vor fi distribuite sãracilor ajutoare de la Uniunea Europeanã. Unii, însã, vor ieºi totuºi din crizã ºi printre aceºtia se numãrã, cu siguranþã, clienþii guvernului care se vor înfrupta din fondurile ministerelor neatinse de rectificãri, între care la loc de frunte strãluceºte portofoliul doamnei Udrea.