Ziarul personal Octavian Andronic
28 Sep 2023 - 04:20
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'Lui Băsescu nu-i place oaia!'

-- Dumitru Honciu, fost șef al protocolului prezidențial

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 06 noiembrie 2009 Nr: 2895

Dacă aș fi ministrul Mediului de Afaceri...

de Octavian Andronic

Imaginea dlui Croitoru, recitând din Blaga (nu Vasile, celălalt) în fața unui Parlament rămas mut în fața poeziei, mă va urmări multă vreme și mă va face să mă întreb de ce un om la locul lui, sensibil pe deasupra, după cum s-a văzut, s-a aventurat într-o acțiune de pe urma căreia n-a câștigat nimic. Ba din contră...

Cu o altă imagine în minte – cea a unui președinte răgușit după cuvântările electorale incendiare ale zilei, promițând că va numi un alt candidat, „care să treacă” (de ce n-o fi făcut-o de prima dată?), am să zăbovesc asupra „cabinetului Croitoru” înainte de a trece în istorie, cu tot cu unii dintre nenăscuții săi membri, pentru a aborda un aspect pe care nimeni nu l-a luat în seamă. Toată lumea s-a aruncat asupra componenței – a oamenilor – și nimeni nu a pus în discuție formula propusă: aceea de 14 portofolii, din care lipseau IMM-urile și Comunicațiile. Deci, economistul Croitoru și sfătuitorii săi, au alcatuit un guvern în care au considerat că aceste componente pot fi trecute pe planul doi, nefiind importante. Or, să admiți ideea că sectorul Întreprinderilor Mici și Mijlocii – care reprezinta însuși motorul economiei, infanteria care se angajează în lupta directă cu efectele crizei poate fi tratat cu indiferență mi se pare o mare eroare. După cum la fel de mare mi se pare eroarea de a atribui o poziție secundară unui sector – comunicațiile – care, practic, le face să funcționeze pe toate celelalte!

IMM-urile au fost cele care au construit economii puternice, precum cea italiană, printr-o politică susținută și adecvată, nu doar de conjunctură. Ele nu necesită investitii strategice, au nevoie doar de o viziune sănătoasă și de reglementări legale adecvate. Ele trebuiesc doar stimulate și ajutate să demareze, de restul se ocupă singure. Or nici cabinetul Boc – principalul vinovat de situația în care se află acestea (celebrul impozit forfetar a dus la groapă peste 100.000 de IMM-uri, suspendându-le activitatea sau dizolvându-le) și nici proiectatul cabinet Croitoru n-au dat semne că înțeleg cu adevărat importanța lor, deși acest sector reprezintă 90% din totalul societăților înregistrate în România, având un aport de 70% din PIB și oferind locuri de muncă pentru 65% din populația activă!

Nu știu, nu pot decât să sper că viziunea pe care o va adopta viitorul cabinet – cel care va trece – va fi una valabilă și pragmatică, articulând un portofoliu exclusiv, capabil de o abordare unitară care să conducă la o strategie națională pentru crearea unui mediu de afaceri sănătos și viabil, apt să producă revigorarea și creșterea competitivității sectorului care se poate înscrie în avangarda contracarării efectelor crizei. Nici măcar n-ar fi o noutate, având în vedere însăși strategia UE pentru creștere și locuri de muncă (Lisabona Small Business Act), ca să nu mai vorbim de uitata prin nu se știe ce sertare strategie națională (programul defunct de guvernare 2009-2012).

În locul viitorului premier „care va trece”, aș începe schița noului Executiv cu un portofoliu solid al „Mediului de Afaceri” (nici n-aș mai folosi formula peiorativă de „IMM-uri”) și m-aș gândi serios la o personalitate puternică și competentă, aptă să facă din el vârful de lance al ieșirii din criză.

Cum, însă, n-am nicio șansă să intru în vederile acestuia (deși, dacă mă gândesc la unii dintre cei care au avut-o, mă pot întreba de ce eu nu?) îmi las nădejdile să bântuie libere pe coridoarele pustii de titulari ale palatului Victoria. Cine știe...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie