Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 16:06
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'De exemplu, eu vreau să fac saună cu Alina Mungiu Pippidi'.

-- Corneliu Vadim Tudor, președintele PRM

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 19 mai 2011 Nr: 3291

D.S.K.

de Octavian Andronic

Nu știu dacă povestea în care este implicat Dominique Strauss-Kahn ne-ar fi captivat la fel de mult în absența amestecului FMI-ului în viața noastră de fiecare zi.

Sunt, însă, aproape două decenii de când celebra instituție financiară a revenit în România, după ce fusese gonită atât de nepoliticos de către un Ceaușescu extrem de suspicios la condițiile de orice fel puse în schimbul banilor împrumutați. De-a lungul acestor decenii au fost etape acute – în special între  1997 și 2000 în timpul guvernării cederiste – în care reprezentanții FMI au fost percepuți precum comisarii sovietici de pe vremuri, atotputernici și neîndurători. Câțiva dintre înaintașii dlui Franks au intrat chiar și în folclor, ca să nu mai spunem despre cupletele satirice ale feluritelor grupuri care făcuseră din ei autentice vedete (Poulsen, Zervoudakis și alții).

Ca și dl Franks, toți au fost niște simpli funcționari – e drept, de rang înalt – iar misia lor a fost să se asigure că ce promit guvernanții la negocierile pentru banii cu dobândă rezonabilă ai Fondului, se îndeplinește. Truda lor cotidiană constă în compararea cifrelor și în semnalarea neconcordanțelor. Nimeni nu cutează, cred, să-i amenințe pe Băsescu sau Boc că dacă nu fac nu știu ce, o să vadă ei ce li se întâmplă. Unicul lucru care se poate întâmpla este să se închidă robinetul tranșelor de împrumut și să fim nevoiți să apelăm la piața bancară, la dobânzi corespunzătoare riscului de neplată pe care-l prezintă o economie instabilă și prost condusă.

A fost reproșat nu odată faptul că rețetele FMI nu au avut, cam pe nicăieri, rezultatele scontate. Că economiile pe care s-a experimentat nu s-au însănătoșit subit – și se aduce mereu exemplul Argentinei, unde eșecul a fost cel mai spectaculos. FMI însă nici nu pretinde că s-ar afla în posesia unor rețete garantate. Practic, specialiștii săi nu fac altceva decât să-ți indice cam ce găuri ale risipei instituționale ar trebui acoperite ca să nu se mai scurgă prin ele inflația și puterea de cumpărare. Din punctul lor de vedere lucrurile sunt simple: produceți mai mult decât cheltuiți – dacă vă țin balamalele. Dacă nu, cheltuiți mai puțin decât credeți că e nevoie.

Economia unei țări nu este condusă nici de FMI, nici de vreo altă instituție internațională. Ci de propriul său guvern, care se instalează în virtutea încrederii electorale a populației. El este cel care decide. Un FMI nu face altceva decât să dea sfaturi și bani – condiționat.
Revin la D.S.K., șeful cel mare. A fost de curând pe la noi. Primit cu tot respectul cuvenit unuia dintre cei mai influenti oameni ai momentului cu excepția șefilor statelor celor mai puternice. În simbolistica populară el exprimă atotputernicia banului pe care stă călare instituția pe care o reprezintă. Genul de persoană ale cărei decizii pot influența, în bines au în rău, soarta unei națiuni. Dacă el ar fi zis: nu le mai dau bani românilor, că și-așa nu știu ce să facă cu ei! – soarta noastră s-ar fi schimbat dramatic. N-a zis. Noi l-am privit cu ochi buni, inclusiv prin faptul că e un european de-al nostru, nu un american care nu știe nici unde ne aflăm pe hartă, că avea șanse să-i dea un brânci nesuferitului de Sarkozy la viitoarele alegeri prezidențiale și că era atât de galant cu doamnele.

Pentru ca să se întâmple ce s-a întâmplat. Incredibil! De neexplicat cum o persoană cu atâtea atu-uri, aflată atât de sus pe scara socială, poate să-și compromită și trecutul, și prezentul și viitorul printr-un impuls nesăbuit. DSK era însă conștient de limitele și vulnerabilitățile sale, pe care le-a și evocat recent ca pe un soi de premoniție. Împlinită cu vârf și îndesat.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie