Ziarul personal Octavian Andronic
18 Mai 2024 - 03:19
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Presimt că voi afla în curând că domnul Tăriceanu a eliminat vizele Schengen pentru români, că a obținut aderarea României la NATO și că a finalizat glorios negocierile cu UE. Sper să nu aflu și că are o vilă la Cornu''

-- Adrian Năstase

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Thursday 25 August 2011 Nr: 3348

DNA-ul din New York și DSK

de Octavian Andronic

Valențele artistice ale operei pe care o face Daniel Morar sunt în pericol: președintele nu este foarte încântat de rezultatul montărilor sale. Prea multă gălăgie la început și prea multă liniște la final. Și i s-au dat și prețioase indicații în acest sens.

Este trist și regretabil. Mai ales acum, când reiese limpede că alții se inspiră masiv din creația sa și obțin succese mondiale. Să luăm de-o pildă DNA-ul din New York. D.A.-ul de acolo a făcut, cu puțin timp în urmă, arestarea secolului: zbirii poliției din Manhattan au dat buzna în avionul companinei Air France și l-au luat pe sus, încătușat, pe ditamai șeful finanțelor mondiale - Dominique Strauss-Kahn. Nici tu pardon "monsieur", nici tu imunitate diplomatică: pur și simplu săltat și băgat la Rahova New York-ului.

Motivul e cunoscut: tipul tocmai comisese o crimă sexuală, violând cu cruzime tipic franțuzească o biată menajeră de la hotelul în care își făcea mendrele de obicei. Nefericita mai era și de culoare, pe deasupra, ceea ce reflectă lipsa de respect a individului față de minorități. Gradul mare și importanța personajului n-au contat pentru bravii polițiști new-york-ezi. L-au tratat ca pe un traficant orecare de heroină din Bronx. I-au citit drepturile - e drept - dar cu asta a luat sfârșit prezumția de nevinovăție. Mulți s-au întrebat dacă nu cumva - așa cum se întâmplă pe la București - măsura a avut binecuvântarea Băsesc-ului de culoare de la Casa Albă. Oficial nu, cum nici Băsescu nu dă undă-verde arestării unui Popoviciu, de exemplu.

A urmat ancheta. Aici survin deosebirile dintre DNA și DA (District Attorney - procurorul de caz). În loc să-l înfunde pe odiosul magnat financiar, procurorii au înregistrat grămada de neconcordanțe din declarațiile și viața victimei. Încet-încet au ieșit la iveală amănunte din care rezulta că aceasta nu era chiar atât de nevinovatră cât se credea la început. De pildă: înainte de a reclama odiosul act, a făcut un duș și a mai făcut curat într-o altă cameră. Abia apoi i-a venit ideea să reclame.

Procurorii americani s-au trezit în fața unui dosar subțirel pe care riscau ca judecătorul să li-l trântească în cap. În spatele declarațiilor se ițea, tot mai limpede, realitatea unui act (sexual) consimțit și al unei neînțelegeri privitoare la costul prestației. Ca la București, povestea s-a sfârșit în celebra coadă de pește: procuratura și-a retras acțiunea, dar DSK a rămas cu toată paguba: a pierdut postul de șef al FMI, a ratat cursa pentru prezidențialele din Franța, a cheltuit o gramadă de bani rămânând cu eticheta de violator lipită de frunte. Evident că D.A. - la fel ca și DNA - nu compensează în vreun fel aceste pagube colaterale. Show-ul e show!

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie