Am ajuns să întâmpinăm aproape fără emoție fiecare nouă catastrofă aviatică ce rărește rândurile si asa subțiri ale armatei aerului.
MIG-urile cad ca muștele, îngropând sub ele vieți omenești și aducând nefericirea în rândurile tot mai dese de văduve si orfani. Prăbușirea aparatelor de luptă în vremuri de pace începe să fie văzută ca o fatalitate împotriva căreia nici nu mai merită să lupți și suntem informați, de fiecare dată, cu un cinism greu de înțeles, că evenimentele de acest gen se vor mai produce. De ce ? O explicație constă în uzura tehnică a aparatelor. Sunt avioane vechi, pentru ale căror piese de schimb nu prea mai sunt bani, iar penuria de combustibil a redus dramatic numărul de ore de zbor ale piloților, situație ce face ca eroarea umană să devină un asociat de nădejde a celei tehnice. Neantrenati si dezobișnuiți de rigorile zborului, piloții mor cu zile în timp ce șefii lor veghează grijulii ca rezultatele comisilor de anchetă să pună răspunderea în sarcina celor care și așa s-au dus.
Mai este, însă, și o altă explicație pe care îndrăznesc să o sugerez cu riscurile de rigoare: nu doar avioanele, dar chiar aviația ca armă se află într-un vădit proces de uzură morală. Tot mai des constatăm cum carierismul își dă mâna cu incompetența, interesele meschine cu lupta pentru o iluzorie putere, indiferența cu lichelismul, țesând o plasă de siguranță printre ale cărei ochiuri rare avioanele cad unul după altul, nereușind să mai producă nici măcar emoție.