Ziarul personal Octavian Andronic
26 Iun 2022 - 17:18
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Când eram mic am vrut să mă fac pilot. Dar am descoperit că am probleme cu vederea și atunci m-am făcut politician.

-- Ioan Mircea Pașcu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 11 februarie 2011 Nr: 3226

Cutia Pandorei

de Octavian Andronic

Acțiunea de forță a DNA pe la Vămi și transferarea celor prinși cu mita-n sac, cu elicoptere, autobuze și trenuri spre sediul central, pentru a fi  audiați, reprezintă unul dintre marile spectacole mediatice ale campaniei anticorupție. Ea se vrea, totodată, un răspuns la suspiciunile exprimate de unii parteneri din Uniune, nedispuși să dea veghea la frontiera exterioară pe mâinile unei instituții în care corupția este cronică. Din păcate, este un răspuns care confirmă aceste temeri, fără să le înlăture.

Fiecare zi ce a urmat evenimentelor de la Siret ridică o parte din vălul care acoperea acțiunile ilegale ale reprezentanților  acestei instituții și, pe bună dreptate, observatorii se întreabă până unde va merge zelul anchetatorilor. Descoperim și noi că contrabanda și mita nu constituie o practică măruntă, de câteva zeci sau sute de euro pe zi și că încasările se împart după un algoritm precis, cu cei care supervizează această activitate. Cât de sus ajunge mita? Deocamdată aflăm că până la șeful Autorității, cel care, pentru a numi o persoană în funcția de șef de punct vamal, a primit vreo 400.000 euro. De unde provin acești bani? În nici un caz de la micul trafic al celor care trec câteva zeci sau sute de cartușe cu bicicleta sau cu mașina.
Arestările de vameși constituie un spectacol ieftin pentru fraieri. Contrabanda adevărată de țigări se face cu TIR-ul, cu conteinerul sau cu vagonul. De un an de zile marile companii de tutun încearcă să convingă autoritățile că statul pierde peste un miliard de euro anual numai din contrabandă și evaziunea fiscală cu țigarete, cea care pe ei îi afectează în primul rând, contrabandiștii neplătind nici una din taxele care cresc prețul țigărilor legale. Și tot de un an, instituțiile statului se fac că mai confiscă  câte un transport, de ochii lumii.

Contrabanda de țigări este una dintre ramurile importante ale contrabandei generatoare de evaziune fiscală, care au ca piloni energia și combustibilii, alcoolul. Aceasta este organizată până în cle mai mici amănunte și funcționează pe bază de proceduri clare. Dacă te întrebi unde sunt banii – poți obține un răspuns clar: vilele și mașinile vameșilor sunt mizilicul, ce rezultă din mărunțiș. Bani mulți și adevărați nu se strecoară în buzunare, ei merg direct în conturi. Cine îi împarte și cum? Nici aici răspunsul nu e prea complicat: cei care dețin pârghiile puterii și pot să asigure funcționarea mecanismului. Credeți că întâmplător cei mai influenți baroni locali sunt cei din județele de frontieră? Că, întâmplător, liderii principali ai partidului de guvernământ, au în CV-ul lor funcții în administrația publică de profil? Și, mai ales, credeți că a fost altfel când au fost liberalii sau socialiștii la putere? Mă umflă râsul când îl aud pe dl Nini Săpunaru dându-și cu părerea despre cum ar trebui combătut fenomenul.

Contrabanda și evaziunea au rădăcini adânci și durabile. Îmi amintesc de afacerea „Drumul Kentului”, sau „Țigareta”, de prin 1994-1995, când traficul se instituționalizase, iar traficanții își țineau țigările în depozitele armatei de la Clinceni, cu cunoștința ministrului de atunci, iar șeful Vămii, celebrul general Florică, era prieten la cataramă cu șeful traficanților, libanezul Ellie Nassar. De atunci s-a întâmplat un singur lucru: traficul a trecut din mâinile arabilor în cele ale românilor. Iar aici, politicienii au fost cei care au preluat comanda.

Arestările din vamă au pornit mai puțin ca o acțiune de combatere a contrabandei, cât ca una de reglări de conturi între principalii competitori la șefia partidului aflat la guvernare. Pentru că odată cu beneficiile traficului se tranșează și rivalitatea politică, cu tot cu instrumentele de presiune ale acesteia.

Încercând să pozeze în apostol al anticorupției, președintele Băsescu nu reușește, cu acest episod, decât să amplifice suspiciunile de tolerare în cunoștință de cauză a unui fenomen pe care a ajuns să nu-l mai poată controla nici el.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie