Ziarul personal Octavian Andronic
01 Oct 2023 - 08:28
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Până acum am învățat trei cuvinte românești: lapte bătut, ciorbă de burtă; pe al treilea nici nu îndrăznesc să-l scriu...

-- Bayer Zsolt, ziarist maghiar cu interdicție de a intra în România

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

marți 01 septembrie 2009 Nr: 2849

Cum să scăpăm de dl Pușcaș?

de Octavian Andronic

În timp ce pe la Bruxelles și Strasbourg se trag deja sforile pentru obținerea unor poziții cât mai avantajoase în noile structuri ale Comisiei Europene, la București domnește liniștea. Mai dă, din când în când, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, deșteptarea, dar lumea este atât de ocupată cu criza și prezidențialele că nimeni nu mai are chef să se gândească și la propunerea românească pentru funcția de comisar european. Și n-ar fi exclus să pățim ce-am pățit data trecută. Mai întâi am propus unul (pe Vosganian) care avea ceva probleme și nu se bucura de sprijinul președintelui, pe care a trebuit să-l retragem în ultimul moment cu coada între picioare și să propunem la repezeală ce aveam la îndemână: un fost ministru adjunct pe al Integrarea Europeană, persoană fără anvergură politică și care, în consecință, a primit o ciosvârtă din ceea ce s-a putut rupe de la un alt comisariat. Și așa a ajuns dl Orban (celălalt) șef peste translatorii de la Bruxelles, că alte îndatoriri n-a prea avut.

Văd că acum se vorbește despre dl Cioloș, fostul ministru al Agriculturii, în contextul în care ar exista un soi de agrement între noi și francezi ca să primim acest portofoliu prin care Sarkozy și ai lui să-și facă jocurile. Dl Cioloș a fost ministru al Agriculturii, după accidentul lui Remeș cu caltaboșii, dar nu a fost și nu este un politician. Domnia sa este un tehnician onest. La Bruxelles însă e plin de tehnicieni. Ceea ce lipsește sunt politicienii, capabili să înțealeagă mecanismele și formulele de rezolvare. După modesta mea părere, un singur om se potrivește acestei funcții. Este actualul ministru pentru Afaceri Europene, un portofoliu creat „pe picior”, la formarea noului guvern și ale cărui atribuții sunt încă confuze datorită încurcăturilor legislative. Dl Pușcaș este tipul de persoană care nu se încadrează în nici un fel în portretul-robot al politicianului. Al politicianului român, care înainte de toate este un politicianist. Posesor al unei culturi solide, om integru și de caracter, determinat în oricare dintre acțiunile sale de obținerea unor rezultate palpabile, nedornic de a se afla în bătaia reflectoarelor și neimplicat, vreodată, într-un scandal cât de mic, domnia sa poate să apară de-a dreptul neinteresant, după standardele care s-au instalat pe malurile Dâmboviței. Ba, prin efectele pe care le-ar putea genera, devine de-a dreptul nociv, riscând să destabilizeze un sistem proptit pe cu totul alte valori decât cele pe care le respectă dânsul. Ce este de făcut cu o astfel de persoană? Părerea mea este că trebuie să scăpăm cât mai degrabă de ea. Cum? Trimițându-l pe dl Pușcaș la... Bruxelles! Lăsând gluma la o parte: acțiunea sa de negociator al integrării europene a României a fost atât de laborioasă și de eficientă încât chiar și proaspătul președinte Băsescu l-ar fi dorit în echipa sa, în 2005. S-a opus, însă, partidul! Ar fi fost echivalent cu o trădare a nobilelor idealuri social-democrate în fața banalului interes național. Nu m-ar mira ca figura să se repete, poate dintr-o altă perspectivă partinică. Dar, repet, nu cred că altcineva ar putea fi mai potrivit pentru o funcție ce ne poate oferi șansa istorică de a reveni în atenția continentului și prin valoarea oamenilor pe care-i promovăm.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie