Probabil cã nu puþini bucureºteni au fost ºocaþi de apariþia, în ultimele zile, ale unor bannere imense care nu fãceau reclamã la nimic. Avertizau, în schimb, asupra multelor lucruri folositoare care s-ar fi putut realiza cu un miliard de euro.
Care miliard? Cel pe care statul nu-l încaseazã, datoritã avântului neobiºnuit pe care l-a luat contrabanda cu þigãri, odatã cu mãrirea – negânditã, aº spune – accizelor ºi taxelor de viciu aplicate þigãrilor.
Nu vreau sã vorbim aici despre nocivitatea fumatului. La urma-urmelor omul are dreptul sã decidã asupra existenþei sale ºi dacã stãm sã ne gândim bine, fumatul nu este mai nociv decât oricare alt abuz: de alcool, de alimente, de medicamente. Fumatul este o realitate cu rãdãcini istorice ºi eradicarea sa va veni, probabil, odatã cu cea a altor „vicii” care ne marcheazã existenþa. Când – e greu de spus.
Realitatea prezentã este cã existã un eºantion de populaþie care nu se lasã descurajat de propaganda anti-fumat, de avertismentele sugestive de pe pachetele de þigãri ºi nici de preþurile care au devenit prohibitive. ÃŽn baza acestui eºantion funcþioneazã o industrie, care asigurã locuri de muncã ºi varsã taxe cãtre bugetul statului. O singurã companie producãtoare de þigarete se înscrie în lista primelor trei contribuabili la buget, cu peste un miliard de euro. Dar – ceea ce este cu adevãrat ºocant – cam tot atât nu încaseazã, statul din cauza creºterii alarmante a contrabandei cu þigãri! Faptul cã pe zona de est ºi de nord se aflã þãri în care costul unui pachet de þigãri este de pânã la cinci ori mai mic decât în România constituie un stimulent extraordinar, care a prins complet nepregãtite autoritãþile române. Dimensiunea fenomenului asupra cãruia au avertizat producãtorii de þigãri, confruntaþi dur cu concurenþa „neloialã” a mafiei tutunului a sfârºit prin a fi recunoscutã de autoritãþi.
Recent, noul ºef al Gãrzii Financiare, Ladanyi Arpad Csaba a confirmat cã instituþia sa e decisã sã se confrunte cu fenomenul. „ÃŽn opinia noastrã s-a terminat cu traficul de þigãri cu TIR-ul” – a spus acesta, neavansând deocamdatã metodele cu care ar putea fi contracarate celelalte forme de cãrãuºie. Deºi oficialii Ministerului Finanþelor realizeazã cã aceastã campanie de outdoor de care pomeneam are perfectã dreptate, nu reuºeºte însã sã gãseascã instrumentele legale de combatere. O recentã mãsurã de interzicere a comercializãrii þigãrilor în duty-free a fost contestatã în justiþie ºi blocatã de cãtre comercianþi. Alte prevederi fac dificilã cooperarea între diferitele compartimente ale instituþiilor statului prin care se încearcã combaterea fenomenului. ªi în tot acest timp miliardul cu pricina, neimpozitat, intrã în buzunarele contrabandiºtilor ºi ajutã la eficientizarea metodelor de trafic.
Dacã ar exista mai multã decizie politicã probabil cã multe dintre obiectivele pomenite în campania publicitarã ar putea deveni realitate: gândiþi-vã cã doar în douã luni s-ar fi putut achita contravaloarea autostrãzii Comarnic-Braºov!