Ziarul personal Octavian Andronic
03 Mar 2024 - 11:26
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Acoliții premierului trebuie să înțeleagă că spitalele nu au nevoie de medicamente de discotecă sau de pe vremea lui Tudor Vladimirescu!

-- Sorin Oprescu, membru PSD

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 05 noiembrie 2008 Nr: 2355

Cum îi lovește criza pe bieții miliardari de top

de Octavian Andronic

Cred că dacă cele două TOP-uri – 500 și 300, ale Adevărului și Capitalului – s-ar fi făcut acum sau peste vreo lună-două, ele ar fi arătat cu totul altfel. Cel mult, cele două întreprinzătoare publicații ar putea edita suplimente cu clasamentele pierderilor suferite de cei mai bogați români, loviți mișelește de criza financiară. Mai precis, la lichidități.

Bogătașii României își cuantifică averea mai ales în bunuri: vile, mașini, fabrici, magazine, imobile construite pentru închiriere sau vânzare. Dacă-i cauți prin buzunare, mulți dintre ei sunt nevoiți să se împrumute ca să-și ia un pachet de țigări. Ori ce-a făcut criza? I-a lovit unde-i doare mai tare: la banii cu care toate aceste bunuri prezente și viitoare trebuiesc alimentate ca să funcționeze și să aducă alte beneficii. Valoarea bunurilor imobile fiind adesea extrem de relativă și lovită la rândul ei de prăbușirea prețurilor imobiliare, nu prea mai interesează băncile, pentru a fi primite ca garanții pentru noi împrumuturi. Și fără bani și fără credite cum să-ți mai întreții bogăția?

Este neîndoielnic că criza financiară – și cea economică în plină desfășurare – vor afecta grav rândurile miliardarilor și milionarilor făcuți peste noapte mai ales de delirul imobiliar din România ultimilor câțiva ani. Averile lor se vor topi sub dogoarea unei crize pe care nu știu și nu pot să o contracareze. Singurii avantajați vor fi deținătorii de fonduri cash. Destul de puțini, știut fiind că depozitele bancare produc incomparabil mai puțin decât banii investiți în afaceri sau proiecte. Acum este momentul când acești privilegiați pot deveni mai bogați, cumpărând pe nimic bunuri pe care le vor putea susține și crește și revinde peste un an sau doi la prețuri de câteva ori mai mari. Dintre miliardarii români, cel mai avantajat de criză pare să fie Dinu Patriciu, care a intrat peste noapte în posesia a aproape două miliarde de euro din vânzarea Rompetrolului. A investit și el masiv, dar n-a apucat să-și plaseze toți banii, așa încât îi rămâne suficient numerar cu care să rărească rândurile competitorilor din TOP.

Desigur, criza îi va lovi și pe cei care nu se regăsec în TOP. Îi va lovi prin șomajul care va urma restrângerilor de activități sau falimentelor, prin scăderea puterii de cumpărare a populației care se va răsfrânge în ansamblul activităților curente. Este un val de fenomene cauză-efect, care va avea ca consecință primară decepția generală a celor care au crezut că majorările – salariale sau de pensii - din ultima perioadă le vor îmbunătăți nivelul de trai. În realitate, acestea vor acoperi doar o parte din pierderea care, la nivelul omului simplu, fără alte resurse, poate să fie la fel de dramatice ca pentru milionarul care-și pierde milioanele și statutul de vedetă a topurilor.

Cum spuneam, este momentul potrivit ori pentru o nouă ediție a topurilor, ori pentru un supliment care va da milioanelor de victime ale crizei sentimentul tonic că nu sunt singuri în criză. Și că miliardarii, deveniți peste noapte milionari, sunt alături de ei.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie