Pogorât pe pământul binecuvântat de Allah, unde n-a mai călcat picior de președinte român de 16 ani și ceva, Traian Băsescu a avut o revelație: cât de importantă este relația României cu această lume arabă, unde avem și prieteni, și tradiții și oportunități de afaceri pe care nici o altă zonă a lumii nu ni le poate oferi. Iar cel mai puțin, Europa cea bătută de-a lungul și de-a latul Bruxelles-ului, de cădtre predecesorii dlui Băsescu, Domnia sa se poate mândri cu faptul că, deși este prieten la cataramă cu Bush și Blair, cele două 'intersecții' principale ale unei axe pe care se consideră trecut și el, recunoscuți ca a fi fost, în timp, doi dintre cei mai înverșunați adversari ai liderului libian, a făcut pasul pe care nici Iliescu - marcat de ereditatea sa politică - și nici Constantinescu - cu ambiții de lider în altă zonă - nu l-au făcut. S-a dus în 'bârlogul' dictatorului pentru a-i propune o nouă prietenie, în locul celei consumate tragic la Târgoviște. Și se pare că a găsit ecou la un personaj dornic și el să iasă din izolarea internațională la care a fost supus. Această întâlnire istorică l-a străluminat brusc pe președintele român care, în conferința de presă de la final i-a veștejit pe guvernanții dinaintea sa care au ratat cu inconștiență șansa de a juca pe cartea arabă.
Se poate spune că dl Băsescu a descoperit, tocmai în Libia, America: adică valoarea de excepție a oportunităților pe care le prezintă lumea arabă. Deși n-a fost în Libia, dl Iliescu a bătut, în cele trei mandate ale sale, în lung și-n lat țările arabe. Trăgând aproape aceleași concluzii. Și nereușind să facă mai nimic, în ciuda ofertelor și a reproșurilor partenerilor care evocau cu nostalgie marile proiecte comune și beneficiile lor trecute.
De ce nu s-a făcut - și probabil că nici nu se va face - nimic? Pentru un unic motiv: au dispărut structurile și modul de organizare care au generat aceste proiecte. La noi. La arabi ele există încă, sistemele politice permițând coordonarea eforturilor și coerența deciziilor. Dar dacă, să zicem, Gaddafi i-ar propune lui Băsescu să facem un combinat petrochimic în Libia, ce s-ar întâmpla? Ar înființa dl Băsescu un nou CSP, alte centrale industriale, alți producători de echipamente dispuși să se lase coordonați, abandonând alte oferte?
Odată cu prietenul lui Gaddafi, România a îngropat și aceste șanse. Destinul nostru este, de-acum înainte, de subcontractori. Și asta atunci când marii sforari ai lumii vor decide că trebuie să primim și noi niște oscioare de ros.
|