Ziarul personal Octavian Andronic
20 Sep 2021 - 03:18
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

M-a sunat Elena Udrea și a țipat la mine la telefon că de ce m-am folosit de numele ei ca să intru în prezidiu?! De ce? Nu am voie, ca deputat, să stau în prezidiu? Poate aici evreii nu au voie în prezidiu, numai arabii!

-- Nati Meir, deputat (fost PRM)

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 06 august 2008 Nr: 2280

Cum a ajuns Morar vedetă europeană!

de Octavian Andronic

Nu, nu este vorba despre simpaticul Morar de radio și de la TV (nici nu mai știu pe unde e acum) ci de celălalt, mai puțin simpatic, care apare și el destul de des pe ecran, dar care reprezintă o instituție: DNA.

Dl Morar a fost adus cu mari sacrificii de către ministreasa de tristă amintire a Justiției, (cea care dansa pe mese când își lua doza de tărie, și ieșea după orele de program pe la cârciumi, împreună cu „atașatul” său de presă, un fost ziarist specialist în limbi naționale), de undeva, de prin nord. L-a pus în fruntea DNA pe barba domniei sale, deși printre performanțele respectivului se numărau și câteva arestări ilegale și condamnări obținute fără probe convingătoare. Probabil că s-a gândit doamna ex-ministru că în noua funcție va putea să repare din ce stricase.

Și a avut dreptate: odată ajuns în fruntea DNA, Daniel Morar s-a pus pe reparat. Sau pe reperat. A înregistrat conștiincios  comenzile prezidențiale după care arestările cu reflectoare și inculpările cu scurgeri preferențiale la presă s-au ținut lanț.  Părea că avem de-a face cu un triumf al justiției independente care, în îndeplinirea misiei sale nu ține seamă de nimic. Cu excepția indicațiilor prezidențiale. Pentru că aici s-a înregistrat  o tulburătoare  coincidență între agenda exprimărilor publice ale președintelui și cea a DNA-ului. Zicea azi președintele ceva de Iacobov, Sechelariu, Tender sau Patriciu? A doua zi îi și umfla poliția și-i depunea la Rahova unde aveau întrevederi tete-atete cu procurorii. Anticorupția mergea strună, Europa își freca mâinile de satisfacție că în România s-au pus cu prostovolul pe peștii cei mari, nu doar pe plevușcă și se părea că justiția nu va mai avea în veci probleme cu salvgardarea.

Numai că lucrurile n-au mai mers chiar strună. S-a dovedit că dovedirea acuzațiilor cere ceva mai multă deșteptăciune decât cea cu care erau înzestarți procurorii dlui Morar. Că maniera comunistă de „băgare jos” și de obținere a unor mărturisiri complete nu mai functionează șnur, ca altădată. Că, rând pe trând, „rechinii” ies în larg și dosarele sunt returnate de instanțe.Rămas orfan, prin detașarea protectoarei sale în Macedonia, ca să aplice acolo ce n-apucase în România, dl Morar s-a trezit în postura de oaie neagră. Deși timpul a trecut și condamnările promise nu s-au făcut auzite, Europa s-a arătat sensibilă la farmecul personal al șefului DNA. Lobby-ul care i se face pe la Bruxellesîn vederea reînnoirii mandatului frizează intervenția brutală în treburile interne ale statului, cu atât mai mult cu cât rămâne de neînțeles ce anume îi încântă pe unii dintre oficialii de acolo.

DNA nu trebuie să fie o sperietoare. Ea trebuie să devină o instituție a dreptății, care să probeze, dincolo de orice dubii, vinovățiile și să se ferească de tentația învinovățirilor cu orice preț. Or se pare că tocmai acesta este amănuntul pe care atât dl Morar cât și o parte dintre apropiații săi îl ignoră.,în focurile vedetismului internațional.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie