Dupã numãrarea a 99,9 la sutã dintre voturile exprimate, Biroul Electoral Central a comunicat configuraþia, practic finalã, a primului tur. Restul de voturi nu putea modifica în nici un fel clasamentul, aºa încât acesta putea fi considerat definitiv: conform tuturor previziunilor, Bãsescu ºi Geoanã merg în turul 2.
Dacã existã un element neprevãzut, neaºteptat, în aceastã „soluþie finalã”, el þine de diferenþele extrem de mici dintre cei trei candidaþi. Bãsescu l-a devansat pe Geoanã doar cu 1,25 procente, iar pe Antonescu cu 12,40 procente. Este, deci, evident, cã în cursul fluid al evenimentelor, raportul dintre primii doi ar fi putut fi lesne inversat ºi doar activismul feroce al susþinãtorilor preºedintelui l-au salvat de la un dezastru de imagine, cum ar fi fost plasarea sa pe un loc doi, la indiferent ce diferenþã.
De-a lungul ultimelor cel puþin ºase luni de campanie electoralã de facto (ultima lunã a fost doar un supliment) cei doi candidaþi au parcurs traseele unor bioritmuri contradictorii. ÃŽn timp ce Bãsescu a coborât constant , de la peste 50% opþiuni pe care le mai avea dupã ultimele legislative, Geoanã a crescut spectaculos, de la vreo doar 18-19 procente cu cât era creditat în aceeaºi perioadã. Se confruntau, deci, un candidat în regres cu unul în progres, nimeni nereuºind sã evidenþieze adevãratele motive ale acestui traseu. ÃŽn timp ce Bãsescu pierdea suportul altei categorii decât cele aparþinând propriului sãu partid, Geoanã cucerea redutele proprii, echipa sa de campanie având de luptat cu neîncrederea unor categorii ataºate altor lideri ºi cu lipsa de suport ale grupurilor de interese din interior. Misiune aproape imposibilã, pe care însã staff-ul sãu a reuºit – deocamdatã cel puþin – sã o ducã la bun sfârºit.
ÃŽntrebarea pe care ºi-o pun mai toþi analiºtii este cum se redistribuie voturile în turul 2. ÃŽn timp ce Traian Bãsescu pare sã-ºi fi epuizat propriul sãu bazin electoral, spre Geoanã pot sã afluiascã câteva curente importante. ÃŽn primul rând o bunã parte din voturile liberale, ca un rãspuns al chemãrii lansate de Crin Antonescu. Este aproape sigur cã cei care nu vor avea tragere de inimã, vor prefera sã nu voteze decât sã dea votul „inamicului”. Paradoxal, deºi a câºtigat primul tur, Traian Bãsescu se trezeºte acum în situaþia în care s-a aflat Vadim în 2000, când Iliescu a atras pânã ºi voturile celor care-l duºmãneau fãrã cruþare. Efortul notabil depus de preºedintele în exerciþiu de a-ºi face duºmani pe toate palierele, politice sau civice, a condus la o stare de izolare aproape unicã în ultimii 20 de ani: PD-ul sãu nu are, practic, nici un aliat natural, nici în stânga de unde a venit, nici în dreapta în care a poposit! ÃŽncolþit ºi marcat de întrebãrile cãrora nu le poate da un rãpuns (Bãsescu se aflã pentru prima datã în situaþia incomodã de a da socotealã) pare cã-i mai rãmâne decât sã spere într-o minune sau într-o diversiune care sã rupã proaspãta logodnã social-liberalã. Dar, în zilele noastre, minuni nu prea vãd a se mai face…