Dacă Geoană a dorit să trimită un român în spațiu, Boc e mai generos: el ar vrea să ne ducă pe toți în lună, călare pe bicicletă. Cel puțin așa vede lucrurile europarlamentarul PDL Cristian Preda, exasperat și el de ineficiența unui guvern care nu izbutește să facă reforma administrației – cea de la care s-ar putea aștepta la economii care să nu ne mai oblige să împrumutăm bani de la FMI pentru a plăti pensiile.
De fapt, chiar premierul - minune al președintelui Băsescu (a cărui încredere s-a cuantificat în numirea sa la cârma a patru guverne consecutive) recunoaște eșecul reformei, dar ca orice om responsabil, identifică și cauzele.
Prima, în ordinea importanței, este decizia Curții Constituționale. Dacă „dinozaurii” de acolo (între care majoritatea a fost numită chiar de Traian Băsescu) nu ar fi declarat neconstituțională ideea tăierii pensiilor, acum n-am fi fost nevoiți să suportăm o creștere de 4% a TVA-ului, cu consecințele de rigoare – inclusiv aceea a improbabilității de a mai aloca vreun ban pentru o presupusă creștere economică. Dar judecătorii de la Curtea Constituțională au preferat această variantă, de fapt pentru a-și proteja pensiile „nesimțite”. Al doilea factor identificat de Emil Boc îl reprezintă fenomenele naturale care s-au manifestat cu perseverență în această perioadă. Dacă Dumnezeu și Sfântul Ilie ar fi avut puțină milă de nația română, n-ar mai fi trimis din ceruri șiroiul nesfârșit de ploi care au luat cu ele casele și bunurile oamenilor așezați în calea lor și nu ar mai fi acoperit marile suprafețe neprotejate de digurile pentru care n-au mai fost bani, sau au fost furați sau deturnați. Mama Natură ne-a băgat încă odată adânc mâna în buzunare și ne-a lăsat o pagubă pe termen lung.
În fine, cea de-a treia cauză o reprezintă conjunctura economică internațională. După ce-a dat buzna peste noi, în loc să ne ocolească, cum sperau cei de la putere, criza ne supune la tot felul de perversiuni, care de care mai insuportabile. Ne micșorează veniturile proprii, le micșorează și pe cele ale statului, din care acesta ar trebui să-și plătească cheltuielile de întreținere, încremenește lucrările publice pentru care nu mai sunt bani și face ca totul să se poticnească de buturuga unei crize generalizate. Parcă tot ce n-a apucat să se întâmple pe la vecini, care au reușit să iasă mai repede din nevoi, s-a canalizat asupra noastră și riscă să ne sufoce.
Ce să facă un biet guvern în aceste condiții, în care Opoziția îl pândește să-l răstoarne și, în care presa găsește tot felul de pretexte pentru a sări la gâtul devotaților săi miniștri care, orice ar face – nici măcar un nou brand turistic – nu e bine? Păi, în condițiile astea, chiar că-ți vine să încaleci pe biciclete, să o iei agale spre lună, unde nu iti taie nimeni un sfert din leafa...lunara și să lași în urmă necazurile și neputința de a le depăși. |